Ekonomi

EU kan införa sanktioner mot Iran efter missiltester

EU kan komma att införa sanktioner mot iranska regimen över dess nya tester med ballistiska robotar, det sade Frankrikes utrikesminister på söndagen.

FFFI rapporterade i förra veckan att iranska regimens revolutionsgarde har provskjutit flera ballistiska robotar i strid mot FN-resolution.

USA, Frankrike och andra länder har sagt att revolutionsgardets nya tester med ballistiska robotar i förra veckan skulle ses som ett brott mot resolution 2231 från FN:s säkerhetsråd om det bekräftats att dessa kan bära kärnstridsspetsar, rapporterar Reuters på söndagen.

”Vi fördömer [Irans] tester med ballistiska robotar och, kommer att anta sanktioner om nödvändigt”, svarade Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault på frågan om provskjutningarna kan leda till ekonomiska straffåtgärder från EU.

EU:s utrikesministrar planerar att diskutera de nya testerna vid ett möte på måndagen.

USA:s utrikesminister John Kerry sade i sin tur att de senaste provskjutningarna var ett klart brott mot FN:s resolution 2231. USA införde nya sanktioner mot 11 företag och privatpersoner i januari i år för deras stöd till Teherans missilprogram efter att iranska regimen genomförde en serie tester med ballistiska robotar i slutet av förra året.

USA planerar dessutom att ta upp testerna i FN:s säkerhetsråd för konsultationer senare denna vecka och uppmanar andra länder att hjälpa till att stoppa iranska regimens missilprogram.

”Dessa missiler är ett brott mot resolution från FN:s säkerhetsråd eftersom de når längre än den tillåtna räckvidden för ballistiska robotar samt för att de utgör ett potentiellt hot mot länderna i och utanför regionen”, tillade Kerry.

”Vi har gjort det mycket klart att oron kring missiler kvarstår som en del av straffbara aktiviteter med avseende på Iran. Om Iran väljer att kränka detta, kommer de att bjuda in ytterligare sanktioner, precis som vi införde för en månad sedan till följd av tidigare tester.”

Resolution 2231, som antogs i juli förra året till följd av att FN hävde sina kärnteknikrelaterade sanktioner mot iranska regimen, ”uppmanar” Teheran att avstå från viss verksamhet rörande ballistiska robotar.