Nukleärt, Nyheter

USA stöder ett slut för utredning kring Teherans kärnteknikprogram

Obama-administrationen stöder enligt uppgifter en internationell insats ämnad att avsluta utredningen kring iranska regimens arbete med att tillverka kärnvapen, det rapporterar flera internationella medier tidigare i veckan.

Dagar efter att Internationella atomenergiorganet (IAEA) slog fast att Teheran har fram till 2009 arbetat aktivt med att tillverka kärnvapen, stöder nu USA ett försök att vända blad och avsluta utredningen, rapporterar Wall Street Journal (WSJ) .

”All verksamhet i färdplanen för ett förtydligande av tidigare och nuvarande kvarstående frågor kring Irans kärnteknikprogram genomfördes i enlighet med den överenskomna tidsplanen … Detta avslutar styrelsens behandling av denna fråga”, sade USA och fem andra världsmakter i ett utkast till resolution som skickades till IAEA:s styrelse på måndag, rapporterar WSJ som sitt utkastet.

Resolutionen som är allmänt förväntad efter IAEA:s rapport i förra veckan kommer sannolikt att få ett snabbt godkännande vid IAEA:s kommande styrelsemöte i nästa vecka.

Rapporten bygger delvis på svar som iranska regimen gett till IAEA efter att Teheran och världens sex stormakter säkrade en kärnteknisk överenskommelse i juli i år.

IAEA kom bland annat fram till att Teheranregimen genomförde ”datormodellering av en kärnladdning” före 2004. Regimen återupptog sedan dessa aktiviteter under president Bushs andra mandatperiod och fortsatte under president Obamas första år i Vita huset.

Amerikanska utrikesdepartementets talesman Mark Toner sade vid den tiden att Obama-administrationen planerar att lägga fram en resolution ”med avsikt att avsluta” utredningen kring Irans tidigare kärnteknikarbete ”och därefter kan vi fokusera på implementering av avtalet”.

Motståndarna till kärnteknikavtalet har varnat för att rapporten byggde på begränsad underrättelse, och anklagade Obama-administrationen att rusa för att genomföra fördrag.

Iranska nationella motståndsrådet (IAEA) avslöjade samma dag som IAEA:s rapport kom ut att iranska regimen har bildat en topphemlig kommitté för att vilseledda FN-organet och dess inspektörer i deras försök att förstå Teherans tidigare kärnteknikarbete.

Kommitténs främsta uppgift är att ta fram svaren till IAEA beträffande eventuella militära dimensioner av Teherans kärnteknikprogram, enligt NCRI som hänvisar till information från iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedins nätverk inne i Iran.

Enligt informationen består kommittén av högt uppsatta tjänstemän från revolutionsgardet (IRGC) och försvarsmaktens enhet för logistik (MODAFL).