Opinion

Sydsvenskan Debatt: Sverige bör visa sin avsky mot dödsstraffen i Iran

Jag, som svensk-iranier, uppmanar det svenska folket och den svenska regeringen som alltid har försvarat mänskliga rättigheter att visa sin avsky mot den iranska regimen och mot dödsstraffen i Iran, det skriver Morteza Sadeghi, människorättsaktivist och medlem av FFFI, i ett debattinlägg för Sydsvenskan på torsdagen.

Allt färre länder använder dödsstraff, men några länder – däribland Iran – går tvärtemot denna trend. I Iran avrättas många hundra varje år, de flesta efter mycket bristfälliga rättegångar och många för politiska brott, skriver Morteza i sitt debattinlägg inför den internationella dagen mot dödsstraff, den 10 oktober.

Sedan mullorna kom till makten för över tre decennier sedan har över många tusentals oppositionsaktivister avrättats i Iran. Över 2000 avrättningar har verkställts i Iran sedan Hassan Rouhani kom till makten, trots det ses han av många som en reformist. I den senaste rapporten från rådet för mänskliga rättigheter i FN, sa FN: s särskilde rapportör Dr. Ahmed Shaheed att 753 människor avrättats i Iran i år vilket är det högsta antalet hittills under de 12 senaste åren. FN har fördömt Iran 63 gånger för systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter, tillägger han.

Han hänvisade till den iranska oppositionsledaren Maryam Rajavis tal inför 10 000 iranier som hade samlats utanför FN-skrapan för att protestera mot president Rouhanis närvaro i New York i september och skrev ”respekten för mänskliga rättigheter skall gå före de ekonomiska relationerna med den iranska regimen och att relationer med Iran ska leda till respekt för mänskliga rättigheter och stoppandet av avrättningar”.

Läs hela debattinlägget på Sydsvenskans hemsida, här …