Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Tusentals protesterade i NY mot Rohanis närvaro i FN

Tusentals exiliranier och iransk-amerikaner samlades utanför FN:s högkvarter i New York på måndagen för att protestera mot iranska regimens president, Hassan Rohani, samtidigt som han skulle tala inför FN:s generalförsamling, det rapporterade bland andra Associated Press (AP).

Demonstranterna betonade att iranska regimen med Rohani som president har avrättat minst 2000 personer under de senaste två åren.

USA:s tidigare ambassadör till FN, Bill Richardson, och USA:s första minister för inrikes säkerhet, Tom Ridge, var bland talarna inför måndagens demonstration.

”Denna demonstration representerar framtiden för Iran. Och det behövs en förändring i Iran”, sade ambassadör Richardson i sitt tal.

Tom Ridge betonade i sitt tal att han är stolt över att stödja Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) och kampen för mänskliga rättigheter och frihet i Iran.

”Iranska regimen har hållit sig kvar vid makten genom enväldigt styre av dess teokrati. Iranier förtjänar bättre”, sade Eliot Engel, demokratisk kongressledamot från New York, i ett uttalande till demonstrationen.

Ed Royce, republikansk kongressledamot och ordförande i representanthusets utskott för utrikesfrågor, sade i sitt uttalande till demonstrationen att han har skickat ett brev till USA:s president Barack Obama under måndagen och uppmanat honom att straffa ledande iranska tjänstemän för allvarliga övergrepp mot iranska folkets mänskliga rättigheter. Han konstaterar i sitt brev att sanktioner för kränkningar av mänskliga rättigheter hade skjutits åt sidan under kärnteknikförhandlingar med regimen i Iran.

Maryam Rajavi, NCRI:s valda president, skickade ett meddelande till deltagarna som uppmanade världssamfundet att inte låta iranska regimen komma undan med sina fruktansvärda brott mot de mänskliga rättigheterna i Iran.

”Situationen för de mänskliga rättigheterna [i Iran] har försämrats enligt varje mätning under Rohanis tid, som påstår att han är en ”moderat” … Rohani är inte en representant för iranska folket. Han och hans regim är iranska folkets mördare och främsta orsakerna till dagens kriser i regionen”, sade Maryam Rajavi.

”Lösningen på Iranfrågan och [andra] regionala frågor ligger i iranska folkets händerna som kräver denna regims avsättning och etablering av frihet och demokrati … Irans missnöjda befolkning har rest sig upprepade gånger över hela landet och spridit sitt motstånd. Alla de vill en sak och det är att störta denna regim”, tillade hon.

Samtidigt sade tjänstemän för amerikanska utrikesdepartementet att USA har valt att inte bjuda in Iran till tisdagens FN-konferens för att diskutera kampen mot Islamiska staten och andra extremistgrupper eftersom landet är världens främsta statliga finansiär av terrorism, rapporterar brittiska Guardian på måndagen.

Guardian skriver samtidigt att efter detta meddelade Rohani att han kommer lämna New York tidigare än planerat efter sitt tal på måndagsmorgonen för att delta i ”en minnesstund för iranska offer som omkom under förra veckans tragedi i Mecka”.