Nukleärt, Nyheter

Klädförsäljare arresterade i Iran för kläder med USA:s flagga

Iranska regimens polis och repressiva säkerhetsorgan arresterade flera klädförsäljare i Teheran anklagade för att ha sålt kläder med den amerikanska och brittiska flaggan som motiv, två länder som prästerskapet ser som fiender, enligt rapporter i regimens egna medier på tisdagen.

Plagg märkta med “sataniska symboler” beslagtogs från butiker i Teheran, rapporterade nyhetsbyrån ISNA genom att citera huvudstadens polischef, General Hossein Sajedinia.

Sajedinia sade att polisen fick rapporter om verksamheten under de senaste två veckorna, vilket ledde till övervakning och gripanden.

“I morse tog vi bort dessa kläder från ledande distributörer”, sade han och underströk att alla butiker som säljer sådana artiklar “kommer att stängas”.

Samtidigt spände några av de tuffaste anti-amerikanska rösterna i Iran sina muskler och betonade på tisdagen att USA fortfarande är landets främsta fiende och har gjort sig skyldig till “oräkneliga” brott, rapporterade New York Times från Teheran.

Deras uttalande antydde om en kommande maktkamp över inhemskt inflytande efter kärnteknikavtalet mellan världens sex stormakter och iranska regimen.

Generalmajor Mohammad Ali Jafari, chefen för regimens paramilitära terrorstyrka revolutionsgardet, tillkännagav regimens planer på att utöka räckvidden för landets missiler och varnade att USA fortfarande var “samma Stora Satan” trots kärnteknikavtalet.

“Vi ska inte ändra vår utrikespolitik baserat på opposition mot Amerika, vår fiende nummer ett, vars brott är oräkneliga … Och, nej, Irans 79 miljoner konsumenter kommer inte öppna upp sig för USA”, sade prästmannen Yazdi, ordförande för regimens mäktiga expertråd, i ett tal i samband med öppnandet av rådets årliga möte. Expertrådet har 86 prästmän som medlemmar vilka i teorin har rätt att avsätta prästerskapets högsta andlige ledare, Ali Khamenei.