Iran uppmanar USA att frige 19 frihetsberövade iranier

En taleskvinna för iranska regimens UD har återigen tagit upp frågan om 19 iranier som sitter frihetsberövade i USA och krävt att de ska släppas samtidigt som rättegången mot Washington Posts frihetsberövade Irankorrespondent pågick i Iran, rapporterar Associated Press (AP) på onsdagen.

Marzieh Afkham avstod från att namnge journalisten Jason Rezaian specifikt i hennes kommentarer under en presskonferens på ondagen, rapporterar AP från Teheran.

Men hennes kommentarer ökar den senaste tidens spekulationerna om att iranska regimen kan komma att försöka byta Rezaian eller andra frihetsberövade amerikaner mot iranier som sitter i amerikanska fängelser.

Rezaian, som anklagas för spionage, väntar nu på sin dom efter en hemlig rättegång bakom stängda dörrar i Iran.

Rättegången mot Rezaian har fått mycket kritik från USA, FN:s MR-experter, organisationer som arbetar för ökad pressfrihet samt hans arbetgivare Washington Post. Han möter uppgift upp till 10 till 20 års fängelse om han fälls.

Två andra amerikaner hölls redan frihetsberövade i Iran, medan en annan försvann i 2007, när han arbetade för CIA i ett icke godkänt underrättelseuppdrag, skriver AP i sitt nyhetsreportage på onsdagen.