Nukleärt, Nyheter

Frankrike: ingen ny tidsfrist för Iransamtal

Representanter från världens sex stormakter och iranska regimen som förhandlar för att begränsa prästerskapets misstänkta kärnteknikprogram i utbyte mot sanktionslättnader har beslutat att inte sätta en ny tidsfrist för ett slutgiltigt avtal.

Det säger Frankrikes utrikesminister på måndagen enligt Associated Press (AP) och varnar samtidigt för att ett slutgiltigt avtal som inte är ”mycket robust” gör att andra länder i Mellanöstern kommer att försöka utveckla kärnvapen.

”Vi har gjort vissa framsteg, men det är fortfarande inte slutet av processen”, sade Laurent Fabius till en grupp reportrar och betonade att alla parter har antagit principen om att ”ingenting är överenskommet förrän det ögonblick då allt är överenskommet.”

Frankrikes utrikesminister tillade att förhandlarna beslutade på söndagen att samtalen kommer att fortsätta bortom tidsfristen den 30 juni i väntan på svar på olösta frågor.

Han sade vidare att han förväntade att utrikesministrarna från de sju länderna kommer att återvända till Wien senare under denna vecka.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kommer att anlända i Wien på tisdagen och ska träffa USA:s utrikesminister John Kerry. Iranska regimens utrikesminister Javad Zarif förväntas också återvända till Wien på tisdagen.

Den franska utrikesministern upprepade flera gånger under sin intervju med reportrar att ett eventuellt avtal måste vara ”seriös och robust”.

”Om så inte är fallet kommer vissa länder i regionen att sträva efter kärnvapen”, varnade Fabius utan att nämna vilka länder han syftade på och påpekade att ett sådan utveckling skulle vara ”mycket farlig” för regionen och världen.

Fabius betonade att för Frankrike, som ofta tar en hårdare ställning i samtalen, finns det tre villkor som måste uppfyllas i ett eventuellt avtal, rapporterar AP från FN:s högkvarter i New York. Enligt utrikesministern är dessa:

  • Begränsningar av iransk forskning och produktion inom kärnteknik, där vissa framsteg har gjorts under senaste förhandlingarna men än återstår det frågor för att vara helt överens;

  • Den internationella atomenergiorganet, FN:s kärntekniska övervakningsorgan, måste kunna verifiera ett eventuellt avtal;

  • Om det finns en överenskommelse, kommer sanktioner mot Iran att hävas, men det ska finnas en mekanism för att automatisk återinföra sanktionerna om Iran inte genomför sin del av avtalet.

Iranska regimens utrikesminister åkte som bekant tillbaka till Teheran sent på söndagen för att konsultera med regimens ledare, enligt internationell press.

Men väl framme i Teheran sade Zarif till regimens statliga nyhetsbyråer att anledningen till han kom tillbaka var att de andra utrikesministrarna hade också lämnat förhandlingarna i Wien. Detta trots att USA:s utrikesminister enligt rapporter kommer att stanna kvar i Wien för att Zarif ska komma tillbaka för fortsatta förhandlingar.