Nukleärt, Nyheter

IAEA:s granskning av Irans atomprogram har kört fast

FN:s Internationella atomenergiorgan (IAEA) rapporterade på fredagen att arbete med en av nyckelfrågorna kring Teheranregimens kärnteknikprogram, en pågående granskning om misstänkt kärnvapenrelaterad aktivitet, har i princip kört fast, skriver Associated Press (AP).

IAEA:s rapport kommer samtidigt som USA ökar sina ansträngningarna för att förhandla fram ett kärnteknikavtal med iranska regimen. USA:s utrikesminister ska möta regimens utrikesminister Javad Zarif imorgon i Genève. Med i den amerikanska delegationen är även USA:s energiminister och chefsförhandlare Wendy Sherman, enligt rapporter från internationella media.

IAEA:s rapport upprepade också att det behövs ökat samarbete från Iran för att få full klarhet i landets nuvarande kärnteknikverksamhet. ”Utan detta, kan organet inte dra slutsatsen att allt kärnämne i Iran används i fredliga aktiviteter”, sade IAEA.

Rapporten som nyhetsbyrån AP har tagit del av säger att Teheran hade nyligen delat med sig av en del information som organet sökt tidigare men att det fortsätter att hålla tillbaka [information som behövs] för nästa steg i IAEA:s granskning.

En högt uppsatt diplomat med kunskap om frågan sade att materialen var relaterade till kärnmodellering och kärntekniska beräkningar som IAEA misstänker kan vara kopplade till framställning av kärnvapen.

IAEA:s rapporten som skickats till de 35 medlemsstaterna i organets styrelse samt FN:s säkerhetsråd, säger vidare att organet är fortsatt ”oroad över att det i Iran kan finnas hemlig kärnteknikrelaterad verksamhet med organisationer kopplade till militären, däribland verksamhet som berör utveckling av kärnstridsspetsar för missiler”.

”Iran har en skyldighet att samarbeta fullt ut med organet kring alla olösta frågor”, betonar IAEA:s rapport.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) avslöjade igår att det finns ett aktivt kärntekniskt samarbete mellan iranska regimen och Nordkorea sedan en tid tillbaka. En nordkoreansk delegation bestående av sju experter inom kärnstridsspetsar och ballistiska missiler har besökt en militäranläggning nära Teheran i april i år, enligt NCRI:s uppgifter.