Nyheter

NCRI avslöjar en ny hemlig urananläggning i Iran

press-confereceIranska nationella motståndsrådet (NCRI) avslöjade på tisdagen nya detaljer kring en topphemlig underjordisk anläggning nära Irans huvudstad Teheran där regimen bedriver forskning och utveckling inom kärnteknik genom att använda avancerade centrifuger, rapporterar flera internationella medier.

Soona Samsami, NCRI:s representant i USA och Alireza Jafarzadeh, biträdande direktör för NCRI:s kontor i USA presenterade de nya detalijerna under en presskonferens i Washington på tisdagen.

Den topphemliga anläggningen går under namnet Lavizan-3 och har varit okänt fram till tisdagens avslöjande av NCRI. Iranska regimen har hemlighållit anläggningens existens i flera år i strid med sina internationella skyldigheter i egenskap av undertecknare av icke-spridningsavtalet (NPT).

NCRI tillkännagav att det nya avslöjandet är resultatet av flera års noggrant arbete som bedrivits av iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedins nätverk i Iran.

Folkets mojahedin (PMOI) har fått underrättelser från källor inom iranska regimen och granskat informationen från flera av varandra oberoende källor, sade NCRI:s representanter.

PMOI:s källor har kunnat slå fast att iranska regimen har använt denna anläggning sedan 2008 för att bedriva hemlig forskning inom kärnteknik och urananrikning. NCRI presenterade satellitbilder från anläggningen under tisdagens presskonferens som visade anläggningens entré samt en översikt över området som skyddas av underrättelse- och säkerhetsdepartement (MOIS).