Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Hemlig rättegång för Washington Posts Irankorrespondent

razai
Jason Rezaian och hans fru, Yeganeh Salehi

Rättegången mot Washington Posts Irankorrespondent, Jason Rezaian, som hålls frihetsberövad av iranska regimen i Iran sedan juli förra året startade under tisdagen, rapporterar internationella medier. Han åtalas tillsammans med sin hustru, Yeganeh Salehi, och en tredje fånge som rapporteras vara en kvinnlig fotograf, skriver BBC på sin hemsida på tisdagen.

Rättegången hålls i prästerskapets revolutionsdomstol bakom stängda dörrar där Jason Rezaian står anklagad för spionage och minst tre andra seriösa, men dock ospecificerade, brott.

Abolghassem Salavati, som finns med på EU:s sanktionslista för ansvar i systematiska människorättskränkningar, är enligt uppgifter från media domare i målet.

Jason Rezaian som har dubbelt amerikanskt och iranskt medborgarskap riskerar upp till 20 års fängelse om han fälls.

Han arresterades tillsammans med sin fru och två andra individer i Teheran i juli 2014 efter att iranska regimens säkerhetsorgan slog till mot hans bostad.

Iranska regimens nyhetsbyrå Mehr med kopplingar till prästerskapets underrättelsetjänst rapporterade att ”domare”, Abolghassem Salavati, läste upp anklagelserna mot Rezaian [under tisdagens rättegång] vilka inkluderade ”spionage genom att samla in sekretessbelagda uppgifter och ge dem till fientliga regeringar” samt ”sprida propaganda mot regimen”.

Det amerikanska utrikesdepartementet upprepade samma dag en tidigare uppmaning om att de ”absurda anklagelserna” [mot Washington Posts Irankorrespondent] måste läggas ner.

Iranska regimen har inte kommenterat fallet mer än att den iransk-amerikanska journalisten står åtalad för spionage. Jason Rezaians arbetsgivare Washington Post har dock uttalat sig i fallet och kraftigt kritiserat iranska regimens agerande.

”De skamliga orättvisorna fortsätter utan ett slut vid behandling av Rezaian”, sade Washington Posts chefredaktör, Martin Baron, i ett uttalande på måndagen.

”Nu får vi veta att hans rättegång kommer att vara stängd för omvärlden. Och så kommer det att vara stängt för den granskning den helt förtjänar. Det finns ingen rättvisa i detta system, inte en droppe av rättvisa, och ödet för en god, oskyldig man hänger ändå i balans”, tillägger uttalandet från Washington Post.

Det finns uppgifter från Iran som säger att revolutionsgardets underrättelseenhet har tvingat fram en bekännelse från Rezaian under tvång i september 2014 i syfte att påverka de pågående kärnteknikförhandlingarna mellan regimen och världens sex stormakter.