Engagemang, Iranier i Sverige, Mänskliga Rättigheter

Släpp fri människorättsadvokater

Lördagen den 23 maj samlades en stor grupp iranier och medlemmar av Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) på Mynttorget i Stockholm för att visa solidaritet med de frihetsberövade människorättsadvokater Nargas Mohammadi och Negar Haeri.

stockholm-maj-23Deltagarna uppmanade den svenska regeringen och utrikesminister Margot Wahlström att agera efter regeringens linje till försvar för de mänskliga rättigheterna och kräva att iranska regimen friger de frihetsberövade aktivisterna.

mohammadi_narges9
Narges Mohammadi

Den iranska människorättsaktivisten och advokaten samt vinnare av Per Anger-priset 2011, Narges Mohammadi, blev återarresterad i sitt hem i Iran på tisdagen den femte maj.

Även Negar Haeri, advokat med ett register av tidigare frihetsberövande, tillkallades av iranska regimens myndigheter den 18 maj för att klargöra vissa frågor men arresterade och skickades direkt till Evin-fängelsets kvinnoavdelning. Det finns ingen ny information om skälen för kvarhållandet av denna medborgarrättsaktivist, och regimens så kallade rättsväsende har inte heller gett någon förklaring till Haeris familj.

negar-haeri
Negar Haeri

Hon är dotter till politiske fången Mashallah Haeri, som har suttit fängslad sedan 2009 när han greps och dömdes till 15 års fängelse för att ha visat stöd för iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI).

Negar har under flera tillfällen blivit arresterad av regimens säkerhetsorgan. Hon arresterades för första gången i 2011.

Oktober 2012 greps hon av säkerhetsstyrkorna för att följa fallet med sin far och hans dåliga hälsa i Rajai Shar fängelset. Hon blev också arresterad under denna anledning förra året och släpptes mot borgen på ca 580 000 dollar (ca 4.8 miljoner kr) den 25 februari 2015.

Den 25 maj 2014 greps Haeri anklagad för att ha spridit ”propaganda mot staten” samt ”spridit osanningar genom intervjuer med utländska medier”. Haeri överfördes till Gharchak fängelset i Varamin, ökänd för dess bedrövliga förhållande.