Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Kritiskt läge för politisk fånge i Iran

haeriHälsoläget är kritiskt för politiske fången Mashallah (Hamid) Haeri, 62, som sedan han har blivit fastkedjad vid sjukhussäng.
Han fördes till sjukhus på grund av akut andnings-och hjärtsjukdomar.

Mashallah Haeri greps och dömdes till 15 års fängelse i december 2009 enbart för att han har släktingar i iranska oppositionen lägret, Camp Liberty, i Irak.

Abdollah Haeris bror sårades den 10 februari 2013 i missilattack mot Camp Liberty, hemvist för 2900 av iranska oppositionsmedlemmar Folkets mojahedin, i Irak.

Iranska regimen har ökat trycket på politiska fångar i landet genom att avsiktligen förvägra fångar i behov av vård nödvändig medicinsk behandling.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) har upprepade gånger rapporterat om det kritiska läget för politiska fångar i Iran och uppmanat människorättsorganisationer och Sverige att fördöma regimens brutala behandling av politiska fångarna.

Prästerskapet i Iran måste tvingas till att släppa in FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Dr Ahmed Shaheed, i landet så att han kan göra en första inspektion av regimens mest ökända fängelser i enlighet med sitt mandat från FN.