USA:s kongress antog lag för att granska kärnavtal med Iran

Amerikanska kongressen röstade igenom ett lagförslag som ger USA:s lagstiftare möjlighet att se över en slutgiltig kärnteknisk överenskommelse med Iran. Amerikanska senaten hade redan antagit lagförslaget som ger kongressen befogenheter att godkänna eller avvisa ett eventuellt kärnteknikavtal med Iran.

Förslaget röstades igenom med siffrorna 400-25 i representanthuset och går nu till Vita huset, där president Barack Obama förväntas underteckna förslaget till lag.

Lagförslaget stoppar president Obama från att häva några sanktioner mot Iran under de 30 dagar som kongressen har på sig för att granska och godkänna eller förkasta det eventuella avtalet med iranska regilverka kärnvepen.

Representanthusets talman John Boehner (Republikan från Ohio) välkomnade omröstningen, och sade att lagstiftningen var det enda sättet för kongressen att stoppa presidenten från att förhandla ”ett dåligt avtal” med Iran.