Kultur, Nyheter

Rohanis regering tillåter inte kvinnliga artister, säger minister

Hassan Rohanis regering kommer inte att utfärda tillstånd till kvinnor som vill sjunga solo, det meddelade Ali Jannati, minister för kultur och vägledning i Rohanis regering, i förra veckan.

”De politiska strömningar som stävar efter att försvaga och förgöra regeringen, förvränger frågan och ger felaktig information till de religiöst lärda och ledamöterna i parlamentet”, hävdade Ali Jannati i ett tal i staden Esfahan i fredags.

Han betonade att ”ministeriet för kultur och vägledning följer högsta andlige ledarens ståndpunkt och utfärdar inte tillstånd till kvinnor för att sjunga solo”.

Jannatis kommentarer kom efter uttalanden från två ledande prästmän i Qom som påpekade att det inte är tillåtet för kvinnor att sjunga i Iran.

Under sina föreläsningar i Qom protesterade prästmännen Nouri Hamedani och Makarem Shirazi mot ett album som innehöll låtar från en kvinnlig artist, rapporterar regimens statliga nyhetsbyrå Tabnak, den fjärde februari.

Nouri Hamedani sade i sin föreläsning att ”det är inget problem om kvinnor pratar men att kvinnor ska få sjunga får inte bli allmänt accepterad och vi kommer att stoppa detta”. Han tillade, ”det är religiöst förbjudet för kvinnor att sjunga eller spela musikinstrument framför män”.

”Varje film, festival, bok eller musik som står i kontrast mot revolutionära värden kommer att stoppas”, betonade han.

Makarem Shirazi, en annan högt uppsatt prästman i Iran, visade också sitt motstånd mot kvinnliga artister i sin föreläsning som en fråga som orsakar ”folkligt missnöje”.