Nyheter

Kvinnliga musiker i Iran hotas med rättsliga åtgärder

Kvinnor i Iran hotas med rättsliga åtgärder om de sjunger eller spelar musik sedan iranska regimen ökar det inhemska förtrycket inför växande folkligt missnöje.

En grupp ledamöter från prästerskapets parlament har krävt hårdare tag mot kvinnor som trotsar lagen om förbud mot kvinnliga musiker och artister att uppträda offentligt eller medverka i konserter.

Talesmannen för parlamentets säkerhetskommission, Hossein Naghavi, hotade de ansvariga inom regimen under en intervju med den statliga nyhetsbyrån Mehr i veckan och sade, ”om statliga tjänstemän inte tar hänsyn till lagstiftarnas synpunkter kommer parlamentet att använda sina rättsliga befogenheter för att lösa detta problem.”

”Kvinnor som sjunger eller spelar ett musikinstrument strider mot tron och de religiösa värderingarna. [Men] i många fall respekteras tyvärr inte dessa förbud i det här landet”, tillade han.
Iranska regimen har under de senaste månaderna intensifierat sina repressiva restriktioner mot kvinnors deltagande i kulturaktiviteter, ställt in konserter med kvinnliga musiker och stoppat kulturevenemang endast för att d har marknadförts under namnet, ”konserter”.

Kvinnliga musiker fick inte medverka på scenen bredvid män under en statlig sponsrad festival i Esfahan, den 12 oktober. De kvinnliga musikerna var istället tvungna att sitta ner och titta på medan deras manliga kollegor spelade.

Den kvinnliga gruppen fick löften om att den skulle få spela sin konsert vid ett senare tillfälle men även denna ställdes in av iranska regimens myndigheter.
Detta var långt ifrån en isolerad händelse där repressiva begränsningar och förbud tillhör kulkturarbetarnas vardag under prästerskapets styre i Iran.

En grupp musiker skrev till regimens kulturminister Ali Jannati i december förra året och uppmanade honom att stoppa förtrycket mot musiker. De uppmärksammade i sitt gemensamma brev att, ”musik-samfundet har bevittnat en dramatisk uppsving i säkerhetsåtgärder. De senaste arresteringarna är bara toppen av ett isberg”.

De tillade, ”Hassan Rohani lovade förändringar och ett öppet samhälle under sin valkampanj, och kravet på tillstånd för att producera musik bör inte längre vara nödvändigt. Dessutom hoppades vi att kvinnor, som utgör hälften av Irans samhälle, kunde aktivt återvända till musikvärlden”.

”Inte nog med att det inte har skett någon förändring utan tyvärr har musikälskare istället hamnat i fängelse eller hållits frihetsberövade”, skrev musikerna i sitt brev.

Musikerna bad också ministern att frige alla kulturarbetare som hade blivit arresterade under de senaste månaderna till följd av prästerskapets kvinnofientliga lagar som inte bara förbjuder kvinnor att sjunga offentligt utan även förbjuder att musikinstrument visas på TV.