Nukleärt, Nyheter

Nya kärnsamtal mellan Iran och P5+1 i New York, inget genombrott i sikte

Samtalen mellan iranska regimen och den så kallade P5+1-geuppen (eller E3+3), med USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland, Kina och Tyskland, om prästerskapets misstänkta kärnteknikprogram återupptogs idag i New York, rapporterar flera internationella medier.

Men tjänstemän sade att ett genombrott i förhandlingarna är osannolikt, skriver BBC.

Diplomater från USA och iranska regimen har hållit möten inför dagens samtal i New York och prästerskapets utrikesminister och EU:s utrikespolitiske chef sammanträdde under torsdagen.

Prästerskapets president Hassan Rohani kritiserade i förra månaden ett nytt beslut från USA att införa sanktioner mot 25 iranska företag och privatpersoner.

Diplomater från världens sex stormakter kommer att hålla informella diskussioner på torsdagen innan de samlas för förhandlingar med den iranska delegationen på fredagen.

De kommande förhandlingar som ska äga rum vid sidan av FN:s generalförsamling, beräknas pågå till åtminstone 26 September. Men västerländska diplomater har under senaste dagarna påpekat att parterna fortfarande står långt ifrån varandra, rapporterar internationella medier.

Amerikanska diplomater säger till journalister att ”mer rörelse” krävs från Iran om parterna ska kunna säkra ett långsiktigt avtal.

USA:s chefsförhandlare Wendy Sherman sade att ”vi står fortfarande långt ifrån varandra när det gäller andra kärntekniska frågor, bland annat storleken och omfattningen av Irans urananrikningskapacitet”.

En icke-namngiven diplomat sade till Reuters att ”positionerna var låsta. [Förhandlingarna i] New York kommer att vara avgörande för att se om vi kan bryta dödläget”.

Washington uppmanade iranska regimen på torsdagen att samarbeta med FN:s avstannade utredning om misstänkt kärnvapenrelaterat arbete under tidigare år, rapporterar Agence France-Presse (AFP) från Wien. USA:s representant betonade att ett samarbete i detta avseende var viktigt för en slutgiltig överenskommelse som parterna ska förhandla om under denna vecka i New York.

Laura Kennedy, USA:s representant vid Wienbaserade FN:s Internationella atomenergiorgan (IAEA) sade att Washington var ”bekymrad över … framstegstakten” i IAEA:s utredning [som ska utreda misstankar om iranska regimens tidigare kärnvapenrelaterat arbete] .

Vita Huset:s korrespondenter säger att det inte finns några höga förväntningar på att USA:s president Barack Obama och prästerskapets president Rohani ska kunna skaka hand, för att inte tala om möta varandra för samtal, under de närmaste dagarna.

Israels underrättelseminister Yuval Steinitz uppmanade samtidigt EU, som koordinerar och samordnar arbetet mellan världens sex stormakter, att inte acceptera ett ”dåligt avtal” med Iran.

Han tillade att EU:s utrikespolitiske chef Catherine Ashton kan ha bråttom att slutföra ett avtal innan hon lämnar sin post i slutet av denna månad. ”Vi är djupt oroade … Vi känner att förhandlingarna går i fel riktning”, sade hon.

Den sista omgången av samtal som syftar till att stävja iranska regimens kärnteknikprogram i utbyte mot sanktionslättnader inleddes i februari i år. Men iranska regimen och världens sex stormakter som deltar i förhandlingarna misslyckades med att nå en slutgiltig uppgörelse inom den självdeklarerade tidsfristen, den 20 juli. Parterna kom dock överens om att förlänga förhandlingarna till den 24 november.