Nyheter

IAEA: Inga framsteg om Irans kärnprogram

Internationella atomenergiorganet, IAEA, försökte sätta press iranska regimen på måndagen att besvara dess misstankar om att landet kan ha genomfört kärnvapenrelaterad forskning.

Teheran missade att uppfylla utlovade löften innan en tidsfrist att tillhandahålla information om tidigare misstänkt kärnvapenarbete som gick ut för tre veckor sedan, den 25 augusti, sade Internationella atomenergiorganet IAEA:s chef Yukiya Amano.

I linje med slutsatserna i en konfidentiell rapport från IAEA tidigare denna månad, upprepade Yukiya Amano på måndagen att Iran inte hade genomfört två av de fem åtgärder för att förbättra insynen och förse IAEA med relevant information för granskning av eventuella militära dimensioner av landets omtvistade kärnteknikprogram.

”För att lösa alla kvarstående frågor, förr och nu, är det mycket viktigt att Iran fortsätter att genomföra alla praktiska åtgärder i tid”, betonade IAEA-chefen på måndagen.