Nukleärt, Nyheter

FN-utredning om Irans misstänkta kärnvapenverksamhet kör fast

En ny och till synes lovande FN-utredning av anklagelser om att iranska regimen ska ha arbetat med kärnvapenutveckling har stannat av, säger diplomater till Associated Press (AP) på onsdagen. Därmed har utredarna inte kommit mycket längre än där de startade för tio år sedan, vilket grusar amerikanska hopp om att nå en övergripande överenskommelse med Teheranregimen om dess misstänkta kärnteknikprogram innan tidsfristen den 24 november.

Förväntningar om en eventuell överenskommelse var höga för bara två veckor sedan, när chefen för FN:s inspektör, Yukiya Amano, höll samtal med prästerskapets president Hassan Rohani i Teheran. Efteråt försäkrade Amano inför den samlade journalistkåren att ”Iran hade gett ”ett fast löfte” om att samarbeta”, vilket tydde på att år av dödläge hade brutits.

Två diplomater berättade för AP att Amano:s Internationella atomenergiorganet (IAEA) kommer att släppa en konfidentiell rapport under denna vecka som påpekar att Iran inte har lämnat ut uppgifter som bidrar väsentligt till utredningen. IAEA:s konstaterande lär påverka de pågående förhandlingarna mellan iranska regimen och världens sex stormakter, rapporterar AP.