Nukleärt, Nyheter

IAEA stoppas från att besöka Parchin

Iranska regimen kommer inte att ge inspektörer från FN:s kärntekniska övervakningsorgan (IAEA) tillgång till en militäranläggning utanför Teheran, som FN-organet har försökt besöka sedan 2005, sade regimens försvarsminister, Hossein Dehgan, på lördagen.

Dehgans uttalande citeras av prästerskapets statliga nyhetsbyrå ISNA endast två dagar innan en tidsfrist för regimen att svara på historiska frågor om militära aspekter av sin kärntekniska verksamhet.

Chefen för Internationella atomenergiorganet (IAEA), Yukiya Amano, som besökte Teheran tidigare denna månad, sade i juni i år att tillgången till militäranläggningen Parchin var väsentligt för att övervakningsorganet ska kunna bekräfta att landets kärnteknikprogram är fredligt.

IAEA:s inspektörer har under de senaste tre åren ständigt frågat om att få besöka en viss del av Parchin för att studera de okända aspekterna av regimens kärnteknikprogram. Prästerskapet har dock vägrat släppa in inspektörerna och hindrat ett sådant besök av Parchin. Under tiden, har regimen varit upptagen med att genomföra stora förändringar i delar av Parchin för att radera alla spår och bevis för tidigare kärnvapenprovning.

Prästerskapets envälde döljer delar av sitt kärnteknika projekt på konventionella militäranläggningar och sedan förnekar IAEA tillträde till dessa platser under förevändning att inspektion av militäranläggningar inte faller under IAEA:s mandat.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) avslöjade i september 2009 att regimen har genomfört högintensiva explosionstester relaterade till kärnvapentillverkning vid Parchin-anläggningen.

IAEA:s tidigare chefinspektör Olli Heinonen har sagt att alla försök från iranska regimen att sanera Parchin-anläggningen, nära huvudstaden Teheran, göra FN-organets arbete betydligt svårare. Men han tillade, “fullständig sanering är mycket svårt att uppnå om radioaktiva ämne verkligen har använts”.