Nukleärt, Nyheter

Bilateralt atomsamtal i Genève mellan Iran och USA igång

Amerikanska utrikesdepartementets biträdande taleskvinna, Marie Harf, skriver på Twitter att iranska regimens och USA:s vice utrikesministrar ska hålla ett bilateralt möte i Genève på torsdagen för att fortsätta förhandlingarna kring prästerskapets misstänkta kärnteknikprogram.

Biträdande utrikesminister William Burns leder USA:s delegation till mötet där även statssekreterare Wendy Sherman och vicepresidentens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan ingår. De ska träffa iranska regimens förhandlare bland dem vice utrikesministrar Abbas Araqchi och Majid Takht Ravanchi.

Inga representanter från de övriga länderna i P5+1- eller EU3+3-gruppen kommer att delta i torsdagens möte i Genève.

Enligt rapporter från iranska regimens egna press pågår just nu mötet i Genève för att diskutera meningsskiljaktigheter över prästerskapets misstänkta kärnteknikprogram i synnerhet regimens urananrikningsprogram. Mötet beskrivs av amerikanska UD som en konsultation inom ramen för P5+1- eller EU3+3-gruppens förhandlingar som leds av EU:s utrikespolitiske chef, Catherine Ashton.

Den 18 juli efter mer än två veckor av intensiva diplomatiska förhandlingar i Wien, kom representanter för iranska regimen och världens sex stormakter överens om att fortsätta samtalen i ytterligare fyra månader. Parterna beslutade då att förlänga ett utgående interimsavtal med fyra månader till den 24 november 2014 i hopp om att kunna fortsätta samtalen i avsikt att arbeta fram ett slutgiltigt avtal kring iranska regimens misstänkta kärnteknikprogram.

Samtidigt tillkännagav en talesman för EU:s utrikespolitiske chef, Catherine Ashton, på torsdagen att iranska regimen och världens sex stormakter kommer att hålla en ny omgång av kärntekniska förhandlingar innan FN:s generalförsamling som inleds den 16 september.

”Vi räknar med att hålla en EU-led E3+3-förhandlingsrunda på en plats som ska bestämmas senare innan ministermöten under FN:s generalförsamling. Vi kommer också troligen att hålla ett möte i anslutning till FN:s generalförsamling, likt förra året, där ministrar eventuellt kommer att delta på något sätt”, sade talesmannen Michael Mann.