Nukleärt, Nyheter

Iran har hållit sin forskargrupp för kärnvapen oförändrat

iran amadFN:s atomenergiorgan verkar inte lyckas komma närmare att få reda på vad som händer vid en militäranläggning där Iran misstänkts ha utfört experiment för att utveckla kärnvapen.

En konfidentiell rapport från Internationella atomenergiorganet (IAEA) säger att Iran har, för första gången i år, börjat samarbeta kring anklagelserna om att landet kan ha arbetat för att tillverka kärnvapen.

Men hoppet om att Iran ska vara redo att fullt ut ta itu med oron som finns i kärnteknikfrågan minskar [för varje dag] så länge Teheran vägrar låta FN:s inspektörer besöka anläggningen i Parchin.

IAEA:s rapport som tilldelades till medlemsstaterna sent på fredagen sade att satellitbilder visar “pågående byggverksamhet” vid Parchin. Ett arbete som kan stärka västerländska misstankar om att Iran fortsätter att försöka dölja något komprometterande bevis på olaglig kärnvapenrelaterad experiment där.

Västländerna och IAEA har anklagat Iran för att sanera och städa bort bevis på vapenforskning i 28 månader och Iran har i två år vägrat att ge IAEA ett tillstånd att inspektera anläggningen.

iransk forskare Mohsen Fakhrizadeh
Iransk forskare Mohsen Fakhrizadeh leder det hemliga atomenergiorganet SPND

En rapport från iranska oppositionsgruppen Folket mojahedin visar dessutom att iranska regimen har hållit sin kärntekniska forskargrupp intakt och aktivt, rapporterar the Wall Street Journal på onsdagen.

En grupp fysik- och kärnteknikforskare som leds av iranske kärnfysikern och medlem av revolutionsgardet, Mohsen Fakhrizadeh, har hållits intakt sedan den bildades på 1980-talet. Det samma gäller regimens införskaffande av varor och teknik med dubbla användningsområden.

IAEA avslöjade under 2011 att Iran har utvecklat en plan, en så kallad “AMAD Plan” för att försöka upphandla varor och tjänster och använder sig av ett antal till synes privata företag vilka fungerade som täckmantel för att ge skydd åt det verkliga syftet med upphandlingarna.

Oppositionen Folkets mojahedin har för första gången publicerat en bild av Mohsen Fakhrizadeh och sammanställt en lista över 100 medlemmar av ett hemligt kärnteknikorgan med ansvar för kärnvapenforskning, mer känd genom sin akronym SPND, enligt the Wall Street Journal.

I november 2013 avslöjade iranska nationella motståndsrådet (NCRI) en ny hemlig kärnteknikanläggning i Iran.