Avrättningar, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Minst två avrättningar per dag i Iran under april månad

Iranska regimen har under april  avrättat minst 63 fångar varv flera unga fångar i 20-årsåldern i sju olika städer runtom Iran.

FFFI har  ett tidigare inlägg på sin hemsida rapporterat om 32 fall av avrättningar under april. Enligt nya uppgifter har 31 andra har avrättats under samma månad fram till förrsta maj.

Torsdagen den första maj, som sammanfaller med Internationella arbetardagen, avrättade regimen Mostafa Nazi Chalavi, Amir Rouzdar och Babak Vavani genom hängning i ett fängelse i staden Bandar Abbas.

Den 27 april genomförde prästerskapet minst sju avrättningar i Diezelabad fängelset i staden Kermanshah. Två av offren var identifierade som Fariborz Siabani och Fattahi. Detta medan sex fångar, bland dem en 20-årig fånge, var avrättade i staden Mashhad,  28 och 29 april. FFFI har i ett tidigare inlägg på sin hemsida rapporterat om tre av dessa avrättningar.

Den 26 april avrättade regimen en fånge genom offentlig hängning i staden Semnan. Som FFFI rapporterade i veckan avrättades tre politiska fångar från Irans minoritetsgrupp Baluchier genom offentlig hängning under lördagen den 26 april i staden Zabol (Sistan och Baluchistan-provinsen). De tre offren var identifierade som Ali Dahmardeh, 20, Eman Galwi, 20, och Omid Peeri, 23, och dömda till döden i summariska skenrättegångar anklagade för att ha mördat Zabols åklagare.

Tidigare, mellan den första och andra april, avrättade regimens så kallade rättsväsende elva fångar genom två kollektiva avrättningar i staden Karajs två ökända fängelser, Ghezel Hessar och Gohardasht. Ett av offren i Ghezel Hessar-fängelset, Rasoul Talebei, hade endast 20 år.

Mellan den andra och fjärde april avrättade regimen tre oidentifierade fångar i staden Zahedans centrala fängelse. Den 23 april rapporterade FFFI om en ny våg av avrättningar i Iran med minst 32 verkställda avrättningar. Detta tillsammans med dagens uppgifter visar att iranska regimen har genomfört minst två avrättningar per dag under april månad.

Avrättningarna i Iran fortsätter med en aldrig tidigare skådad takt under Hassan Rohanis mandatperiod vilket tar död på myten om en moderering av prästerskapets envälde i Iran.

FFFI:s vice ordförande, Mojtaba Ghotbi, uppmärksammade senaste tidens ökade antal avrättningar i Iran i ett debattinlägg på SVT Debatt tidigare i veckan.

Mojtaba Ghotbi hänvisade i sitt debattinlägg till Rohanis senaste uttalanden om avrättningar i Iran där prästerskapets president beskrev hängningsstraff verkställda med lyftkran som ”guds budord” och tillade att ”dessa [avrättningar] är antingen guds budord eller en lag, antagen av parlamentet som tillhör folket, och vi bara verkställer dem”. ”Detta borde vara totalt oacceptabelt för varje anständig nation som strävar efter handelsrelationer med Iran”, skrev FFFI:s vice ordförande i sitt debattinlägg.

“Sverige bör i samarbete med andra EU-länder öka trycket på regimen i MR-frågan. Målet måste vara att tvinga prästerskapet till att släppa in FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Dr Ahmed Shaheed, i landet så att han kan göra en första inspektion av regimens mest ökända fängelser i enlighet med sin mandat från FN”, tillade han.