Avrättningar, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Ny avrättningsvåg i Iran, 32 avrättningar på två veckor

Vågen av avrättningar har återupptagits i Iran efter att iranska regimen avrättade minst 32 fångar, bland dem fyra ungdomar, under de två senaste veckorna.

Enligt tillförlitliga källor i Iran, avrättade regimen fem fångar genom hängning i Rajaishahr-fängelset i staden Karaj (väster om Teheran) den 22 april. Dessa fångar identifierades som Seyed Farhad Mollahasani, Akbar Nobakht, Davoudi Sahraei, Ali Asghar Kavakabi och Hormoz Rezaei, samtliga dömda för mord enligt Qisas (lagen om vedergällning enligt sharialag).

Sex andra fångar avrättades den 21 april i Ghezelhesar fängelset i Karaj under samma dag. Fem av offren var identifierade som Mohammad Bahri, 40 år, Ramatolah Zahedani, 35 år, Ali Ghahremani, Rasol Talebi, 20 år, och Rahmatolah Gergij.

En 24-årig man avrättades i Vakilabad-fängelset i Mashhad (nordöstra Iran) genom hängning, måndagen den 21 april. Offret var dömd för ett mord som regimen påstår ha begåtts under 2010, rapporterar iranska dagstidningen Khorasan. Två andra fångar blev avrättade under söndagen, den 20 april, enligt samma källa. Offren var en 20-årig och en 32-årig man bägge dömda för mord i två olika fall.

Sex afghanska medborgare avrättades genom hängning i Iran, rapporterar al-Arabyia som citerar afghanska källor i Takhar-provinsen i Afghanistan. Offren var enligt rapporten dömda för narkotikarelaterade brott. Avrättningarna tros ha skett fredagen den 18 april.

Den 17 april avrättades en kurdisk politisk fånge, Samko Khorshidi, genom hängning i Dizelabad-fängelset i staden Kermanshah i västra Iran, vilket FFFI rapporterade om i förra veckan.

Iranska regimen avrättade samtidigt fyra andra fångar genom hängning under samma dag i ett fängelse i staden Bandar Abbas (södra Iran). Dessa fångar var identifierade som Zargham Jahangiri, 27 år, Ahmad Rahimi, 21, frihetsberövad i fängelse sedan han var 17 år, Ali Fouladi , 22, i fängelse sedan han var 16 år samt Ali Sharifi, 29, som satt frihetsberövad i regimens fängelse sedan han var 14 år gammal.

En fånge, identifierad som “Gh. Sh.” 41 år, avrättades i fängelset genom hängning den 16 april i staden Saveh (väster om Teheran) anklagad för mord.

Tisdagen den 15 april avrättades sex personer i ett fängelse i staden Bandar Abbas i södra Iran. Två av de avrättade var identifierade som Ahmad Rahimi, 20, och Omid Shekari, 21.