Nukleärt, Nyheter

Rapport: Iran har minskat sitt uranlager

FN kommer att släppa en rapport denna vecka som intygar att Irans förmåga att göra en atombomb har minskat eftersom det har neutraliserat hälften av sitt material som kan förvandlas snabbt till vapenuran.

Iran har utspädd hälften av sitt lager av 20-procentig anrikat uran, vilket snabbt kan omvandlas till ännu renare uran som kan användas i en atombomb, rapporterar nyhetsbyrån Associated Press på onsdagen som hänvisar till två diplomater.

Chefen för regimens atomenergiorgan  Ali Akbar Salehi, sade förra veckan att den Islamiska republiken har rätt till att anrika uran till 90-procentig renlighet men avstod från att säga om regimen har några sådana planer.

Under interimsavtalet mellan Iran och stormakterna från november förra året förbinder Iran sig bland annat att stoppa anrikning av uran över 5 procent, att neutralisera uran som anrikats till närmare 20 procent och att öka insynen vid anläggningarna. I utbyte får Iran lättnader i ekonomiska sanktionerna.