Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Ashton anländer till Irans könsapartheid medan världen firar int. kvinnodagen

EU:s utrikespolitiske chef Catherine Ashton anlände till Teheran på lördagen för att bland annat diskutera prästerskapets misstänkta kärnteknikprogram, innan nästa runda av förhandlingar mellan iranska regimen och världsmakterna.

Under Ashtons tvådagarsbesök, hennes första i Iran och det första besöket från EU:s utrikespolitiske chef sedan 2008, kommer hon också att diskutera, bilaterala, regionala och internationella frågor, med prästerskapets ledare enligt rapporter från revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars.

”Naturligtvis kommer kärnteknikfrågan att diskuteras under Ashtons besök”, rapporterar iranska regimens statliga television genom att citera prästerskapets vice utrikesminister, Abbas Araqchi.

Iranska regimens medier och tidningar tillägnar Ashtons Iranbesök en stor betydelse. Vissa ”reformistiska” medier i landet kallar besöket för ”en bedrift” för ”den pragmatiske president Hassan Rohani, rapporterar Reuters på lördagen. Ashton ska träffa iranska regimens president, utrikesminister samt talmannen för regimens parlament under sin vistelse i Teheran, enligt rapporter från Kinas statliga nyhetsbyrå, Xinhua.

”Ashtons besök kommer att öppna ett nytt kapitel i de bilaterala ekonomiska förbindelserna mellan Iran och det europeiska blocket”, sade Ali Mohammad Ali, ledamot i parlamentets utskott för planering och budget till regimens nyhetsbyrå ISNA.

Besöket beskrivs som ett försök att bygga vidare på den tillfälliga överenskommelsen mellan parterna från november förra året vilken trädde i kraft den 20 januari i år. Syftet är att iranska regimen och världens sex stormakter ska kunna använda de första sex månaderna sedan interimsavtalets genomförande i januari till att förhandla fram en slutlig överenskommelse på prästerskapets misstänkta kärnteknikprogram.

Nästa omgång av förhandlingar på hög nivå mellan iranska regimen och världens sex stormakter, den så kallade P5+1-gruppen, kommer att hållas i Wien den 17 mars.

FFFI kritiserade nyligen Catherine Ashtons beslut att besök i Iran i en tid då prästerskapet utnyttjar dödsstraffet mer frekvent för att tysta ner politisk opposition samt för små eller godtyckliga brottsrubriceringar. Omvärlden har dock inte bara bevittnat en oroväckande ökning av antalet avrättningar i Iran utan rapporter från internationella medier samt uppgifter från iranska och internationella människorättsorganisationer och aktivister visar vittnar om en ökad inhemsk repression. Detta trots Rohanis upprepade tal mot extremism och västvärldens beskrivning av honom som en ”moderat” president med ”klar reformagenda”.

FFFI påtalade även beslutet från EU:s utrikespolitiske chef att besöka Iran, som under prästerskapets styre är ett av världens mest kvinnofientliga länder, under internationella kvinnodagen, på Twitter.

”Medan världen erkänner och visar sitt stöd för kvinnornas långa kamp för frihet och rättvisa genom att fira internationella kvinnodagen reser en av EU:s mäktigaste kvinnor till Iran som under prästerskapets envälde är ett av världens mest kvinnofientliga länder. Det tragikomiska i det hela är att hon, i egenskap av kvinna, måste underkastar sig prästerskapets strikta klädkod för att kunna vistas officiellt i landet och visa sig offentligt. Detta legitimerar tyvärr prästerskapets könsapartheid vilket itanska regimens medier inte har varit sena att utnyttja till prästerskapets fördel ”, sade FFFI:s ordförande Soheila Dashti.

Hon tillade ”Ashtons beslut att besöka Iran, ett land vars konstitution systematiskt klassar kvinnor som andra klassens medborgare, under självaste internationella kvinnodagen är ett slag i ansiktet på de miljoner iranska kvinnor som dagligen kämpar mot prästerskapets könsapartheid och alltid genom stor personlig uppoffring. Vi får bara hoppas att Catherine Ashton kompenserar detta respektlösa agerande genom att använda sin vistelse i Iran till att öppet och offentligt fördöma iranska regimens oacceptabla behandling av kvinnor samt uttala stöd för alla iranier som kämpar för ökade kvinnorättigheter i landet. Men hittills finns det tyvärr ingenting som tyder på hon har eller vill visa den politiska mod ett sådant beslut kräver. Men hon får gärna motbevisa oss”.