Nukleärt, Nyheter

Nytt möte mellan Iran och IAEA i september

Iranska regimen och FN:s atomenergiorgan IAEA kommer hålla nya samtal den 27 september, för elfte gången, om Irans atomprogram. Mötet i september är det första sedan den ”relativ moderate” Hassan Rohani tog plats som landets president.

Mötet kommer att hållas i Wien, meddelade IAEA på onsdagen och kommer samtidigt som iranska regimen utser en ny ambassadör till Internationella atomenergiorganet.

Reza Najafi, som har arbetat med nedrustningsfrågor inom iranska regimens utrikesdepartement, är utnämnd till landets nya ambassadör till Internationella atomenergiorganet i Wien, rapporterade regimens nyhetsbyrå ISNA i tisdags. Najafi ersätter Ali Asghar Soltanieh som hittills har lett flera resultatlösa förhandlingar med IAEA sedan början av 2012. Tio omgångar av förhandlingar under de senaste 18 månaderna har visat sig resultatlösa utan något genombrott.

Men diplomater och experter i väst tror att iranska regimens attityd i frågor om landets kärnteknikprogram kommer att förändras i och med den nya presidenten Hassan Rohani. Detta trots att Rohani, som beskriver sig själv som moderat, har påpekat att han inte kommer kompromissa om landets rättigheter och stoppa urananrikning, vilken är huvudfrågan i tvisten mellan västvärlden och Iran i kärnteknikfrågan.

Internationella atomenergiorganet, IAEA, släppte idag sin senaste rapport om Irans kärnteknikprogram, vilken tyder på att iranska regimen fortsätter med sitt kärnvapenprogram genom att ytterligare öka sin kapacitet att anrika uran.

Rapporten har oroat väst som hoppas att regimens nya president ska ändra kurs för att minska spänning med Iran och västvärlden.