Nukleärt, Nyheter

Rapport: Irans kärnvapenkapacitet ökar

Iranska regimen fortsätter med sitt kärnvapenprogram genom att ytterligare öka sin kapacitet att anrika uran, sade diplomater i måndag.

Iran tycks också har börjat göra bränsle för ett tungt vatten reaktor som kan producera plutonium, enligt en rapport från internationella atomorganet, IAEA, som publiceras på onsdag, en utveckling som oroar väst på grund av dess potential att användas i kärnvapen.

Rapporten inkluderar också data som visar att Iran begränsar tillväxten av dess mest känsliga nukleära lager, ett steg som förmodligen ger mer tid för förhandlingar mellan Iran och världens stormakter.

Rapporten ger en blandad bild av Irans atomverksamhet i en tid då världen väntar på att se om regimens nya president, Hassan Rouhani, kommer att minska spänning med västvärlden.

Hassan Rohani, regimens nya president och tidigare chefförhandlare vid förhandlingarna med världsmakterna, har gett löften om att förbättra förbindelserna med omvärlden och minska de internationella sanktionerna mot landet.

Men han fortsätter att insisterar på Irans rätt att anrika uran och sade nyligen att landets principer inte kommer att förändras.

Iranska regimen avvisar västerländska anklagelser om att dess kärnteknikprogram syftar till förmågan att göra atom vapen och hävda att dess kärnteknikprogram är fredligt.

Israel har hotat att attackera iranska regimens kärnanläggningar om diplomati misslyckas med att stävja prästerskapets misstänksamma kärnteknikprogram och om regimen samlar ihop tillräckligt av medelanrikat uran.