Ekonomi

Ryssland: nya sanktionerna mot Iran leder till regimskifte

Ryssland betraktar varje militär intervention mot Irans kärnvapenprogram som ett hot mot den egna säkerheten varnade Moskvas avgående ambassadör till Nato, Dmitrij Rogozin, på fredagen den 13 januari, rapporterar Reuters från Bryssel.

Rogozin sade till journalister i Bryssel att ”Iran är vår granne. … Och om Iran är betingad i någon militäraktion, är det ett direkt hot mot vår säkerhet”.

Den tidigare ambassadörens kommentarer kommer två dagar efter mordet på en kärnfysiker i Teheran utförd av mördare på en motorcykel. Irans högsta andlige ledare anklagade på fredagen USA:s och Israels underrättelsetjänster för att ligga bakom mordet. Irans konservativa press, däribland Keyhan som är Khameneis megafon, har  efter mordet signalerat för ”vedergällning” mot israeliska politiska och militära tjänstemän.

Chefen för Kremls säkerhetsråd, Nikolai Patrushev, som står nära Rysslands premiärminister, Vladimir Putin, sade att Israel pressar USA mot ett krig mot Iran, enligt den ryska Moskvabaserad nyhetsbyrån Interfax, skriver Reuters på fredagen och tillägger att Ryssland motsätter sig, hursomhelst, en bojkott av iransk olja.

”Vi är definitivt intresserade av ickespridning av massförstörelsevapen”, sade Rogozin vidare till journalister. ”Men samtidigt tror vi att varje land har rätten att ha vad det behöver för att känna sig bekväm, däribland Iran”.

Rogozin, som enligt Reuters rapport ofta beskrivs som en antivästerländsk hök, utsågs till vice premiärminister i december. Han kommer att överse Rysslands försvar när han återvänder till Moskva.

Samtidigt rapporterar AFP från Moskva på fredagen och citerar Rysslands vice utrikesminister, Gannady Gatilov, med att säga ”nya sanktioner mot Iran kommer att uppfattas av världssamfundet som ett försök till att ändra regimen i den islamiska republiken”.

”Ytterligare sanktioner mot Iran, liksom alla tänkbara militära angrepp mot det, utan kommer tvekan att uppfattas av internationella samfundet som ett försök till att ändra regimen i Iran”, sade Gatilov enligt Interfax.

USA, EU och Japan utarbetar sanktioner mot Iran för att försöka pressa prästerskapet till att överge sitt suspekta kärnvapenprogram. Teheran påstår dock envist att det nukleära programmet inte har militära syften.

USA kungjorde på torsdagen straffåtgärder mot tre utlänska oljebolag som handlade  med iransk olja. Förtagen som kommer från vardera Kina, Singapore och Förenade Arabemiraten ska ha brutit mot gällande amerikanska sanktionslager efter att ha sålt raffinerade oljeprodukter, däribland bensin, till prästerskapet.

EU:s utrikesministrar väntas komma överens om ett förbud mot import av iransk råolja den 23 januari. Europeiska företag kommer dock att ges en frist för att hitta alternativa oljekällor.

Storbritanniens premiärminister, David Cameron, var på ett snabbesök i Saudiarabien på fredagen där han bland annat diskuterade situationen i Syrien och Iran med den saudiska kungen, Abdullah och Kronprins Nayif, 1:a vice premiärminister i Saudiarabien, enligt brittiska och saudiska medier.

Japan lovade på torsdagen att vidta konkreta åtgärder för att minska sin oljeimport från Iran. Sydkorea ska också enligt internationella rapporter ansluta sig till de nya amerikanska sanktioner riktade mot Irans oljeexport.

Samtidigt rapporterar kinesiska medier att Kinas premiärminister Wen Jiabao kommer att åka på en officiell besöksrunda i Mellanövertern från 14 till 19 januari. Nya Kina (Xinhua), kinesiska regeringens officiella nyhetsbyrå rapporterar att Wen Jiabao kommer att besöka Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Qatar.

Premiärminister Wen blir den första kinesiska premiärminister som besöker Saudiarabien på två decennier samt den första någonsin att besöka  Förenade Arabemiraten och Qatar.

Enligt kinesiska medier kommer premiärminister Wen att delta i the Fifth World Future Energy Summit på inbjudan av Abu Dhabis kronprins Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan under sitt besök i Arabemiraten.

Nya Kina skriver på lördagen att besöksrundan förväntas sätta igång en viktig diplomatiskt framryckning i Gulf-regionen.

USA:s finansminister Timothy Geithner var under veckan på besök i Peking för att leta stöd för USA:s sanktioner mot Irans oljeindustri enligt rapporter från Associated Press (AP), den 10 januari.

Kinas oljeimport ”har ingenting att göra med den nukleära frågan”, sade en vice utrikesminister, Cui Tiankai, då enligt AP. Han tillade ”Vi ska inte blanda ihop frågor med olika karaktär, och Kinas legitima farhågor och krav bör respekteras”.

USA ”replikerade” med att införa sanktioner mot ett kinesiskt företag, Zhenrong, Irans största bensinleverantör på torsdagen den 12 januari. USA hävdade att förtaget mellan juli 2010 och januari 2011 levererade bensin till Iran för ett värde som överskred 500 miljoner dollar.