Nyheter

Iran skyller mordet på USA och Israel, kallar för revansch

Irans högsta andlige ledare anklagar USA:s och Israels underrättelsetjänster för att ligga bakom mordet på en vetenskapsman i Teheran under veckan i samband med hans begravning på fredagen.

Mostafa Ahmadi Roshan, en biträdande chef för Irans största urananrikningsanläggning, Natanz, dödades på onsdagen när två män på en motorcykel smällde en magnetisk bomb på hans bil medan han satt fast i trafiken.

Hans begravning skulle hållas efter middagsbönen enligt rapporter från statliga medier.

I ett kondoleansbrev publicerad på sin hemsida, sade Khamenei att Irans kärnvapenprogram ”inte är beroende av enstaka person” och tillade att ”vi kommer att fortsätta på denna väg med beslutsamhet och energi”.

Irans konservativa press har  efter mordet signalerat för ”vedergällning” mot israeliska politiska och militära tjänstemän, men också ett förnyat förslag på nukleära samtal med stormakter, vilket kollapsade för ett år sedan.

Iran har flera gånger sagt att det är villigt att återuppta dessa samtal. Prästerskapets brist på seriösa och konkreta förslag har bidragit till ökad misstanke bland västvärldens stormakter om att regimen försöker vinna tid.

EU:s utrikespolitiska chef Catherine Ashton, som representerar världens makter, har sagt att det fortfarande väntar på Teheran att formellt svara på ett brev hon skickade i oktober med erbjudanden om att återuppta de strandade samtalen.