Nyheter

Iran provsköt långdistansmissiler

Iran avfyrade två långdistansmissiler på måndag, i den sista dagen av 10 dagars krigsövningar i Hormuzsundet, rapporterade statliga medier.

En långdistan sjö-till-land missil, Qader, och en mark till mark missil ,Nour, avfyrades framgångsrikt, och missilen slog sitt avsedda mål, enligt rapporten.

Missilerna är konstruerad för att inte upptäckas av radar sade en Iransk befälhavare Adm Seyed Mahmoud Musavi enligt nyhetsbyrån IRNA.

Iran har hotat att blockera oljetransporten genom Hormuzsundet om västerländska regeringar försöker införa sanktioner mot Irans oljeindustri.

Iranska regimens örlogsflotta startade en tiodagars militärövning på internationellt vatten utanför det strategisk viktiga Hormuzsundet vid mynningen till Persiska viken. Västerländska diplomater har beskrivit manövrar som ytterligare bevis på Irans flyktiga beteende.

Övningarna på måndag innebär ”en ny taktik som är avsedd att förhindra rörelse i Hormuzsundet om den iranska marinen önskar”, rapporterade Fars news

Det franska utrikesdepartementet sade på måndagen att missil provskjutningen sände en ”mycket dålig signal till det internationella samfundet.”

”Vi vill understryka att utvecklingen av Iran av en missil program är en källa till stor oro för det internationella samfundet”, sade ministeriet i ett skriftligt uttalande. Det är därför Iran är förbjudna att ”utöva sådan verksamhet på ballistiska missiler som kan bära ett kärnvapen spets”, tillade uttalandet.

Experter tror att de iranska missilernas räckvidd inte är längre än cirka 20 mil. Till Bahrain, där USA:s femte flotta finns, är det 22 mil, och till Israel 240 mil från Iran. Beteckningen ”långtflygande” skulle därför vara överdriven.