Engagemang, Nyheter

DN uppmärksammar demonstrationen i Washington till stöd för Camp Ashraf

Dagens DN uppmärksammar det förestående hotet för en ny massaker i Camp Ashraf i två artiklar på onsdagen, Tiden rinner ut för hotade lägerinvånare och ”Det akuta är att hindra en massaker som i Srebrenica” (se separat artikel i FFFI).

DN nämner också kort om exiliraniernas demonstration utanför Vita Huset i Washington i sin artikel, ”Tiden rinner ut för hotade lägerinvånare” och skriver ”Utanför Vita huset demonstrerade ett tusental PMOI-supportrar under Malikis besök och krävde att USA stryker organisationen från sin terroristlista. I förra veckan uppmanade en grupp republikanska politiker Obama att göra just detta.”

Tusentals personer däribland medlemmar från FFFI deltog på måndagen i en demonstration utanför Vita Huset i samband med att USA:s president tog emot Iraks premiärminister Nouri al-Maliki för ett besök i Ovala rummet.

Deltagarna uppmanade USA:s president och överbefälhavare, Barack Obama, att starkt tar avstånd från och avfärdar officiellt alla planer på tvångsförflyttning av Ashraf-invånarna till avlägsna och okända platser inom Irak.

Demonstranterna uppmanade även USA:s president att utöva påtryckningar på irakiska premiärministern i syfte att övertyga honom att ge upp sin utlysta tidsfrist för att stänga Camp Ashraf vid årets slut och låta FN:s flyktingkommissariat att påbörja sitt arbete för en fredlig lösning, säger Mojtaba Ghotbi från Washington till FFFI.

”Obamas tystnad kommer att ses som ett grönt kort av Nouri al-Maliki att fortsätta springa ärenden åt mullornas regim i Iran genom att fullfölja sin illasinnade plan om att tvångsförflytta invånarna innan han slår igen lägret. Detta har ingenting med irakisk politik eller säkerhet att göra och är en beställd massaker av den iranska regimen som vill se sin mest organiserade och största opposition förintad till varje pris samtidigt som diktaturen i Iran blir alltmer trängt, isolerad på den internationella arenan och den inhemska oppositionen tilltar”, Han tillägger.

Amerikanska kongressledamöter och tidigare politiker och statstjänstemän deltog också vid demonstrationen och höll anföranden till folkmassan. Det gjorde också Iranska nationella motståndsrådets valda president Maryam Rajavi via länk från Paris.

Talarna vid demonstrationen var, Robert Torricelli, tidigare demokratisk senator från New Jersey, Tom Ridge, den första inrikes säkerhetsministern i USA, Ed Randell, demokratisk politiker och f.d. guvernör i Pennsylvania, Patrick Kennedy, tidigare demokratisk kongressledamot, Louis Freeh, före detta FBI-chef, Gen. David D. Phillips, pansionerad general som tjänstgjort i Camp Ashraf, kongressledamoten Judy Chu för Kalifornien (D).

Robert Torricelli, sade i sitt anförande att ”när president Obama välkomnade Maliki till Vita huset kanske märkte han något”, sade Torricelli till folkmassan och tillade ”När drog tillbaka sin hand, det var blod på det. Blod från oskyldiga människor i Camp Ashraf”. Han konstaterade att den nuvarande irakiska regeringen har torterat och dödat de försvarslösa invånarna i lägret, rapporterar CNN.

Tom Ridge som talade efter Torricelli hade ett enkelt budskap till Obama, ”insistera på Malikis regering så att den förlänger tidsfristen för att garantera beskydd åt de 3400 invånarna i Camp Ashraf”.

Bilder från demonstrationen i Washington