Nukleärt

Motstridiga rapport om ny explosion i Iran

Det kommer motstridiga rapporter över en explosion som hördes i centrala staden Isfahan, nära landets nukleära anläggningar.

Den Iranska halvofficiella nyhetsbyrån ISNA citerade ett rättsväsendetjänsteman i Isfahan, som sade att en explosion hade hörts.

”Vi hörde ett ljud som liknar en explosion, men vi har inte hittills fått några rapporter om dess orsaker och konsekvenser ”, säger Gholamreza Ansari. Han tillade att explosionen inte verkade ha någon betydelse.

Enligt Rajanews, en webbplats som är anslutna till landets elit revolutionära gardet, säger guvernör i Isfahan, Alireza Zaker-Isfahani, att explosionen var en del av en militär övning i den nordöstra delen av staden.

Zaker-Isfanai förnekade rapporter om att explosionen var relaterade till de kärntekniska anläggningarna. ”Det finns inget sådant, ljudet av explosion var från en den militära övningen”, sa han.

Iranska halvofficiella nyhetsbyrån Fars som var en av de första mediaorganisationer som rapporterade explosionen, säger att det hördes vid 14:40 lokal tid. Fars citerade vice riksbankschef, Mehdi Ismaili, som bekräftar ett ljud så högt nog att höras över hela staden. Byrån dock bort artikeln från sin webbplats någon gång senare.

Ismaili förnekade senare citatet som rapporteratdes av Fars i ett annat semiofficiellt organ, Mehr. ”Jag har inte hört något ljud alls i Isfahan,” sade han. Ismaili berättade också för den statliga nyhetsbyrån IRNA att han inte hade talat med Fars i första hand.

Flera invånare i Isfahan berättade för FFFI att de hade hört en kraftig tryckvåg och att det skramlade fönstren i deras hem.

I Isfahan ligger Irans konvertering av uran anläggning (UCF), som verkar under IAEA: s övervakning. Irans främsta urananrikning anläggningar ligger i staden Natanz i nordöstra Isfahan, där många av landets centrifuger som är installerade. Under senare år har Irans nukleära verksamhet i Natanz varit i centrum för en internationell tvist.

Tidigare denna månad dödade en enorm explosion på en missil bas i västra Teheran mer än 30 medlemmar av Irans revolutionära gardet, däribland Major General Hassan Tehrani Moghaddam, en högt uppsatt chef som beskrivs som arkitekten bakom landets robotar.

Idag släppte också Institute for Science och International Security (ISIS) en en kort rapport med foton över basen före och efter explosionen. Att förödelsen var stor kan till och med en lekman i bildunderrättelser inse av fotot från Digital Globe.