Nyheter

Irans högsta ledare uppmanade att ”kapa av de förrädiska händer”

Irans högsta ledare uppmanade på måndagen för att ”kapa av de förrädiska händer” som var  inblandade i en $ 2,6 miljarder bedrägeri  som beskrivs som den största finansiella bedrägeri i landets historia.

”Folk bör känna till alla dessa (ansvariga)   …   de förrädiska händer kommer att kapas”, sade högsta andlige ledaren, Ali Khamenei, som har sista ordet i alla avgörande frågor , i en kommentar som  sändes på statliga tv.

Khameneis frasering hänvisade till amputation som ibland ålagts av iranska domstolar på brottslingar för upprepade stölder.

Den iranska ledaren sa också att media inte ska använda det politiskt känsliga fallet att ”slå mot tjänstemän.” Men vissa av president Mahmoud Ahmadinejads rivaler inom det konservativa lägret anklagade en av hans viktigaste allierade för att ha kopplingar till den anklagade.

Den högste ledaren försöker normalt att uppfattas som en fadersfigur som står över den politiska striden för att förebygga olika fraktioner från att angripa varandra alltför hårt.

I det här fallet verkar han också bekymrad över att anklagelserna om bedrägeri på en sådan massiv skala kommer att skada trovärdigheten för regimen i allmänhet.

Khamenei sade att det borde vara ”ingen nåd” för den tilltalade, som påstås använt falska handlingar för att få kredit på en av Irans främsta finansiella institutioner, Bank Saderat, för att köpa tillgångar inklusive stora statliga bolag.

Tjugotvå misstänkta bland affärsmän och tjänstemän bank har gripits. En iransk bankchef har avgått och lämnat landet samt ledare för två andra banker har blivit uppsagda.

läs mer..

$ 2,6 miljarder bedrägeri skakar Ahmadinejads regering