Nyheter

$ 2,6 miljarder bedrägeri skakar Ahmadinejads regering

Ett finansiellt bedrägeri motsvarande 2.6 miljarder dollar skakar nu Mahmoud Ahmadinejads regeringen i Iran. Chefer för tre av landets banker fick sparken på tisdagen och lagstiftare hotar att ställa  finansministern inför rätta.

Den största bedrägeri i islamiska republiken 32-åriga historia kan leda till dödsstraff för den som befunnits sig skyldig och har blivit en del av en alltmer fult splittring i den konservativa eliten som styr i Iran.

Ahmadinejad har avvisat krav från hans hårdföra rivaler att skandalen har länkar till hans nyckel medhjälpare, Esfandiar Rahim Mashaie.

Men det har inte övertygat parlamentsledamöter som redan hotat med att anklaga presidenten över andra frågor och som anklagar honom för att vara i träl av en ”avvikande ström” av rådgivare som vill undergräva den auktoritet högste ledaren ayatolla Ali Khamenei.

Men regeringen försöker hävda sin auktoritet i fallet genom att utse en särskild statlig kommitté i uppdrag av iranska Central Banken att avsätta chfer för banker som stå i centrum för anklagelserna, Bank Saderat och en mindre banken Saman, sade ekonomi- Ministeriet på sin webbplats.

Chefen för statsägda Bank Melli, Irans största bank, lämnade sin avskedsansökan till ekonomin ministeriet, sade hemsidan.

En talesman för Bank Saderat – en stor, delvis privatiserade företag – förnekade rapporter om att bankens chef hade förlorat sin post, medan Bank Melli och Bank Saman var inte omedelbart tillgängliga för kommentarer.

En medlem i i parlamentarisk  säkerhets kommitté, Hossain Ibrahimi, sade idag att minst sju andra banker är medskyldiga i bedrägeriet

Minst 19 personer har gripits hittills. Denkonservativa tidningen Kayhan har sagt att hjärnan bakom bedrägeriet hade kopplingar till Ahmadinejads närmaste medhjälpare.

Riksåklagaren Gholamhossein Mohseni-Ejei har sagt att ”Förövaren av den senaste tidens förskingring kommer att bli hängd.

läs tidigare inlägg..

Affärsman anklagad för omfattande bankbedrägeri i Iran

Nyheter

$ 2,6 miljarder bedrägeri skakar Ahmadinejads regering

Ett finansiellt bedrägeri motsvarande 2.6 miljarder dollar skakar nu Mahmoud Ahmadinejads regeringen i Iran. Chefer för tre av landets banker fick sparken på tisdagen och lagstiftare hotar att ställa  finansministern inför rätta.

Den största bedrägeri i islamiska republiken 32-åriga historia kan leda till dödsstraff för den som befunnits sig skyldig och har blivit en del av en alltmer fult splittring i den konservativa eliten som styr i Iran.

Ahmadinejad har avvisat krav från hans hårdföra rivaler att skandalen har länkar till hans nyckel medhjälpare, Esfandiar Rahim Mashaie.

Men det har inte övertygat parlamentsledamöter som redan hotat med att anklaga presidenten över andra frågor och som anklagar honom för att vara i träl av en ”avvikande ström” av rådgivare som vill undergräva den auktoritet högste ledaren ayatolla Ali Khamenei.

Men regeringen försöker hävda sin auktoritet i fallet genom att utse en särskild statlig kommitté i uppdrag av iranska Central Banken att avsätta chfer för banker som stå i centrum för anklagelserna, Bank Saderat och en mindre banken Saman, sade ekonomi- Ministeriet på sin webbplats.

Chefen för statsägda Bank Melli, Irans största bank, lämnade sin avskedsansökan till ekonomin ministeriet, sade hemsidan.

En talesman för Bank Saderat – en stor, delvis privatiserade företag – förnekade rapporter om att bankens chef hade förlorat sin post, medan Bank Melli och Bank Saman var inte omedelbart tillgängliga för kommentarer.

En medlem i i parlamentarisk  säkerhets kommitté, Hossain Ibrahimi, sade idag att minst sju andra banker är medskyldiga i bedrägeriet

Minst 19 personer har gripits hittills. Denkonservativa tidningen Kayhan har sagt att hjärnan bakom bedrägeriet hade kopplingar till Ahmadinejads närmaste medhjälpare.

Riksåklagaren Gholamhossein Mohseni-Ejei har sagt att ”Förövaren av den senaste tidens förskingring kommer att bli hängd.

läs tidigare inlägg..

Affärsman anklagad för omfattande bankbedrägeri i Iran