Nyheter

Affärsman anklagad för omfattande bankbedrägeri i Iran

Prästerskapets myndigheter har fryst tillgångar för en affärsman som står anklagad för att vara hjärnan bakom ett omfattande bankbedrägeri, motsvarande 2,6 miljarder dollar, vilket beskrivs som det största finansiella bedrägeriet i landets historia, rapporterar Associated Press från Teheran på måndagen med hänvisning till statliga medier i landet.

AP tillägger att undersökningen kan komma att påverka maktkamp mellan presidenten Mahmoud Ahmadinejad och landets styrande prästerskap.

Tidningen Keyhan som anses vara den högsta andliga ledarens språkrör har identifierat den misstänkte som finansiären Amir-Mansour Aria. Enligt tidningen har han kopplingar till den så kallade ”avvikande rörelsen” av Ahmadinejads allierade vilka står inför arresteringsbeslut.

Statstjänstemän säger att det misstänkta bedrägeriet omfattade användning av falska dokumentshandlingar för att få ut kredit på en av Irans främsta finansiella institutioner, Bank Saderat, i syfte att köpa tillgångar som den stora statligt ägda stålproducenten, Khuzestan Steel Company, en stor.

Chefen för juridiska utredningsenheten, Mostafa Pour Mohammadi, kallade bedrägeriet för ”det mest exempellösa ekonomiska korruptionsfallet i den iranska historien” samtidigt som de första detaljerna kring utredningen blev offentliga i förra veckan.

Några bankanställda var också inblandade i bedrägeriet, sade ministern för underrättelsetjänsten, Heidar Moslehi, till den statliga televisionen på måndagen. Han lovade att återta de pengar som enligt myndigheternas uppskattning uppgick till minst 2,6 miljarder dollar.

Rapporter i media gör gällande att bedrägerierna misstänks ha startat i 2007, men att aktiviteten ökat betydligt under de senaste månaderna. Mohammad Jahromi, verkställande direktör för Bank Saderat, avslöjade i förra veckan att banken hade upptäckt felaktigheter tidigast i förra månaden och att det hade informerat säkerhets- och juridiska myndigheter.

Arias affärsimperium omfattar mer än 35 företag, däribland ett mineralvatten företag, ett fotbollslag och köttimport från Brasilien. Associated Press rapportera på måndagen att det hade försökt nå hans kontor för kommentar utan framgång.

Kayhan, som återberättar högsta andliga ledarens ståndpunkt, rapporterade att affärsmannen Aria hade nära band till Ahmadinejads främsta allierade, Esfandiar Rahim Mashaei. Den konservativa fraktionen i Iran har anklagat Mashaei och andra för att försöka utmana teokratins auktoritet i landet. Dussintals allierade till Ahmadinejad har blivit arresterade i tillslag under senaste tiden. Tillslagen har effektivt blockerat Mashaeis politiska framtid som tidigare ansågs var en möjlig efterträdare till Ahmadinejad då hans ämbete löper ut 2013.