Folkliga protester, Nyheter

Iransk polis arresterar vattenpistol ”rebeller”

Iransk polis har arresterat flera unga män och kvinnor i en nystartad kampanj mot de vattenkrigsfestivaler som växer över hela landet där deltagarna organiserar vattenpistolstrider.

Den halvofficiella nyhetsbyrån Mehr rapporterade att flera unga iranier hade gripits den 2 september i en park  i Teheran för att ha deltgit i vattenstrider med vattenpistol. Nyhetsbyrån beskrev de gripna som ”rebeller”.

”En handfull människor som ville utmana sociala normer och [deltagit] i vattenstrider greps av polisen” i en park i Teheran, sade vice polischefen, Ahmad Reza Radan, till Mehr den 4 september.

”De som är delaktiga i sådana handlingar är antingen dum eller inte respekterar lagen”, sade Radan . ”Polisen kommer inte att låta de uppnå sina mål … och kommer att konfrontera huvudarrangörerna” av sådana händelser.

I slutet av juli, deltog flera hundra ungdomar i en stor vattenstrid med vattenpistoler och buteljerat vatten vid samma park i Teheran.  Evenemanget var arrangerad genom sociala nätverkssajter.

Mingel mellan könen utanför äktenskapet är generlt förbjudet i Iran.

Konservativa i den Islamiska Republiken har chockats av scenerna där dussintals ungdomar  sprutar vatten på varandra i det offentliga.

Vattenstrider på offentliga platser ses som den unga generationens senaste uppror mot islamiska normer i det iranska samhället och har, trots myndigheternas varningar, spridit sig över hela landet.

Läs mer..

Iran – Vattenpistolkamp gav ungdomarna fängelse