Folkliga protester, Nyheter

Iran – Vattenpistolkamp gav ungdomarna fängelse

 

Förra veckan samlades Teherans ungdomar i Ab-o-Atash Park för att leka med vatten pistoler. Deras roliga varade inte länge innan vissa deltagare greps av polisen.

”Tyvärr, stör några flickor och pojkar samhällets ordning och satte islamiska värderingar och normer i fara meddelade Teherans polischefSajedi Nia.

Det låter absurt, men tyvärr är verkligheten i den islamiska republiken Iran, där bland annat, att ha lite roligt kan också man landa i fängelse.

Evenemanget planeras och organiseras på Facebook, hade enligt uppgift lockade cirka 800 personer. Bilder av händelsen visar glada flickor och pojkar blöt med vatten, bära färgglada vatten pistoler.

De skanderade inte oppositionens slagord eller protesterande mot regeringen, men ville ha en rolig tid i det offentliga, vilket kan ses att utmana staten påtvingade uppförandekoder. Deras foton delades på webbplatser, bloggar och sociala medier.

Många berömde dem för deras kreativitet, för att hantera ett organisera evenemang, och även för att ha roligt, vilket är inte alltid lätt i Iran.

Inte alla var glada, dock. Konservativa webbplatser använde ”komprometterande” bilder att anklaga ungdomar av omoral och korruption.

Den 31 juli, sade Teherans polischef, Hossein Sajedinia, att en grupp unga Teherans invånare greps för att ha sprutit vatten på varandra. Sajedinia varnade för att polisen skulle agera mot andra som stör ”allmäna ordningen och säkerheten.” Han gav inga detaljer om antalet gripanden.

Ett parlament suppleant, Mousa Ghazanfarabadi, sade att arrangörerna försökte distansera ungdomarna från islamiska principer och värderingar i den islamiska republiken. En annan lagstiftare, Hossein Ebrahim, uppmanade rättsväsendet att vidta åtgärder mot liknande händelser.

Vattnkampen är en av de senaste sådana händelser som har ägt rum i Teheran i de senaste månaderna. Förra veckan, i en annan park i huvudstaden, greps en grupp unga män och kvinnor tillsammans för att ha klät upp sig i omoderna kläder.

I januari firade unga människor med lockigt hår sina slussar vid en sammankomst i en annan park (se video från händelsen).

Det fanns även sammankomster för paintball, drakflygning och blåsa bubblor. Alla händelser sägs ha ordnats genom Facebook.

Det är oklart varför vattnenkampen har orsakat mer känslighet än de tidigare händelserna.

En anledning kan vara bilderna av glada pojkar och flickor mingel som ofta delades på webbplatser och sociala medier. Evenemanget lockade tydligen mer folk än de tidigare sammankomster, vilket kan vara en anledning till att myndigheterna kände behov att vidta åtgärder.

Tjänstemän, naturligtvis, är också försiktiga med någon form av insamling, särskilt bland ungdomar, av rädsla för det kan ta på antiestablishment övertoner – kanske även i fallet med dessa till synes opolitiska händelser.