Nyheter

Iran har gripit 30 personer anklagad för spioneri för CIA

Irans underrättelsetjänst Ministeriet hävdade på lördagen att de har sprängt en komplex spionage och sabotage nätverk” och arresterade 30 personer anklagad för att ha spionerat för att ha spionerat för CIA.

Ministeriet hävdade också att 42 andra har identifierats i anslutning till det påstådda spionnätverket, rapporterade Iran statsägda Press TV:s hemsida .

Nätverket leddes av CIA-agenter via amerikanska ambassaderna i Förenade Arabemiraten, Turkiet och Malaysia., enligt underrättelsetjänstens uttalande publicerad på den halvofficiella nyhetsbyråns Mehr webbplats (länk på persiska) l

Iran har identifierat 42 amerikanska underrättelseofficerare i dessa länder, sade: ”de har bl.a. ägnar sig åt insamling av information om Irans kärnkraftsprogram, flyg försvar och bioteknik fält”, sade rapporten.

Spioneri i Iran kan medföra dödsstraff.

Washington har inte haft någon diplomatisk närvaro i Iran sedan revolutionen 1979 som störtade den USA-stödda shahen och följdes av den långa ockupationen av den amerikanska ambassaden.

Diplomatiska kablar publiceras av Wikileaks hemsida visade USA drivs insamling av information skrivbord på Iran i grannländerna, där diplomater skulle försöka att få fram underrättelser från att resa iranier.

Iran hävdade att arresteringarna genomfördes av ett elitförband som tillhör den iranska underrättelsetjänsten ministerium i olika tillslag, enligt uttalandet. Nationaliteter av de gripna var inte omedelbart klart, inte heller när de greps.

Tillkännagivandet av arresteringar kommer två dagar efter USA: s president Barack Obama;s anförande om Mellanöstern, upprepade Washingtons uppfattning att Teheran sponsorer terrorism och söker kärnvapen.  Iran förnekar dessa anklagelser.

Men underrättelsetjänst- Ministeriet är också kärnan i en rörig internt politisk uppgörelse och aktionen kunde vara ett försök att visa sina meriter som en front-linje av landet försvarare.

Förra månaden sparkade president Mahmoud Ahmadinejad ut underrättelseminister som en del av regeringens interna stridigheter, men ministern åter tillämpades omedelbart av Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei. Det satte igång en strid i hög nivå och Khameneis lojalister varnade Ahmadinejad att han var på farlig mark genom att utmana de styrande.