Mänskliga Rättigheter

Åtta fångar avrättade i olika iranska städer

Åtta fångar har under de senaste dagarna avrättas i olika iranska städer enligt rapporter från iranska medier.

Två fångar i staden Sari, beläget i norra Iran, var avrättade genom hängning under tisdagen, den tredje maj.

En annan fånge blev avrättad på samma sätt i en by i Ashtian Township. Chefen för rättsväsendet i den centrala provinsen meddelade att anklagelsen mot fången inkluderade ”att skapa oro och pessimism mot regimen” samt berättade att dessa avrättningar avser att ”främja säkerhetsnivån i samhället”.

Den 28 april var en fånge hängd offentligt i staden Mahshahr, beläget i södra Iran. Fyra fångar var avrättade kollektivt en vecka tidigare, den 21 april, där två av dem var minderåriga vid tiden för de påstådda brotten. (läs om EU:s fördömande av dessa avrättningar, klicka här)

Statliga nyhetsbyråer rapporterade den 17 april att chefen för Fars-provinsens domstolsväsende har informerat om ”offentliga avrättningar av fångar i en snar framtid” för att ”öka säkerheten”.

Ökningen av offentliga avrättningar i olika städer i Iran, i synnerhet avrättningar av minderåriga, påvisar det vacklande prästerskapets rädsla för spridning av allmän avsky och protester riktade mot att avsätta det religiösa styret i sin helhet.

Läs om Amnestys varning om det växande antalet offentliga avrättningar i Iran, klicka här