Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran: 11 politiska fångar får långa fängelsestraff

Iranska regimens så kallade rättsväsende dömde nyligen 11 politiska fångar till långa fängelsestraff. Tio av de dömda är kvinnor, enligt rapporter. De var arresterade den 16 augusti förra året i städerna Rasht, Lahijan, Anzali och Fooman i norra Iran. Regimens underrättelseministeriums enhet i den norra provinsen Gilan sade vid tiden att de hade arresterat en grupp på 12 personer för ”sabotage” och för att ha planerat ”upplopp”.

En av de dömda, Zahra Dadras, fick nio och ett halvt års fängelse, medan de övriga tio fick sex års fängelse var. Alla var dömda för ”bildande av en grupp och sammansvärjning med avsikt att störa den nationella säkerheten”. En av de gripna frikändes. Det enligt rapporter och domen från den tredje avdelningen vid revolutionsdomstolen i staden Rasht.

Uppgifter och rapporter från Iran indikerar även att flera frihetsberövade demonstranter har dött under misstänksamma omständigheter kort efter deras frigivning. Sara Tabrizi, en ung kvinna, är det senaste offret i detta avseende.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) krävde en internationell utredning av hennes död i ett uttalande från NCRI:s kvinnoutskott den 30 mars. Uttalandet uppmanar också FN:s ansvariga organ och människorättsorganisationer att gör mer för att säkra frigivning av samtliga politiska fångar, särskilt kvinnliga fångar, i Iran.