Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Maryam Akbari Monfared dömd till ytterligare tre år i fängelse

Iranska regimens så kallade rättsväsende har nyligen dömt samvetsfången Maryam Akbari Monfared till ytterligare tre års fängelse. Detta efter att regimens underrättelseministerium öppnade två nya fall mot henne baserade på påhittade brott. De nya anklagelserna inkluderade bland annat propaganda mot regimen, förtal mot den högste ledaren (Khamenei), uppmaning till upplopp och hot mot den nationella säkerheten, spridning av falska uppgifter samt störande av den allmänna ordningen.

Maryam Akbari Monfared hade tidigare dömts till 15 års fängelse för att hon krävde en officiell utredning av massakern på politiska fångar 1988, där hennes syskon var bland de 30 000 politiska fångar som avrättades av den iranska regimen. FN:s särskilde Iranrapportör har tidigare uppmärksammat hennes fall.

Enligt regimens egna lagar skulle hon ha frigetts 2019, efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff. Istället har hon nu dömts till ytterligare tre år, vilket innebär att hon totalt ska sitta i fängelse i 18 år, endast för att ha krävt rättvisa för det iranska folkets martyrer under det senaste decenniet.

Under sina 15 år i fängelse har Maryam Akbari Monfared inte fått en enda dag av permission, inte ens för vård eller medicinsk behandling.

Det Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s kvinnoutskott, uppmanade FN:s människorättsråd, högkommissarien för mänskliga rättigheter och FN:s experter inom mänskliga rättigheter att fördöma den iranska regimens grymma behandling av politiska fångar, särskilt kvinnliga politiska fångar.

Uttalandet från NCRI:s kvinnoutskott av den första januari uppmanar också det internationella samfundet att agera för att säkra frigivningen av Maryam Akbari Monfared och andra politiska fångar i Iran.