Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Amnesty: regimen i Iran använde våldtäkt och sexuellt våld för att krossa det folkliga upproret

Iranska regimens säkerhetsorgan och underrättelseministerium använde våldtäkt och sexuellt våld för att krossa det folkliga upproret i Iran. Det avslöjar Amnesty International i en ny omfattande rapport som människorättsorganisationen publicerade på sin hemsida idag.

Rapporten är baserad på detaljerade vittnesmål från 45 individer som överlevde tortyren bland dem 26 män, 12 kvinnor och sju barn. Det yngsta offret var 12 år enligt uttalandet från Amnesty International idag, den sjätte december.

Offren var arresterade godtyckligt för att ha utmanat årtionden av förtryck och systematisk könsdiskriminering. De var utsatta för våldtäkt, gruppvåldtäkt och andra former av sexuellt våld av underrättelse- och säkerhetsstyrkor efter den godtyckliga arresteringen.

Fram till idag har iranska myndigheter inte åtalat eller lagfört någon tjänsteman för de fall av våldtäkt och sexuellt våld som är dokumenterade i denna rapport, skriver Amnesty International i sitt uttalande och tillägger.

”Åklagare och domare i Iran var inte bara medskyldiga genom att ignorera eller dölja överlevandes klagomål om våldtäkt, utan använde dessutom ’erkännanden’ framtagna under tortyr för att väcka falska åtal mot de som överlevt och för att döma dem till fängelse eller döden. Offren har lämnats utan skydd och utan upprättelse; bara institutionaliserad straffrihet, tystnad och flera fysiska och psykologiska ärr som går djupt och långt.”

Amnestys rapport uppmanar länder och det international samfundet att agera och ställa den iranska regimen till svars för dessa grymheter.

”Utan utsikter för inhemsk rättvisa, uppmanar Amnesty International stater att inleda brottsutredningar i sina egna länder mot misstänkta gärningsmän enligt principen om universell jurisdiktion, i syfte att utfärda internationella arresteringsorder” och lagföra de ansvariga, skriver Amnesty i sin rapport.