Nyheter

Nobelstiftelsen kritiseras för inbjudan till Ryssland, Belarus och Iran

Nobelstiftelsens beslut att bjuda in ambassadörer från Ryssland, Belarus och Iran möts av starka reaktioner och får kritik från flera partier.

Dessa tre länder var portade förra året på grund av den politiska utvecklingen. Nobelstiftelsen säger att förra året var ett undantag och att man i år har valt att bjuda in ambassadörer från samtliga länder.

Ambassadörerna är dock endast bjudna till prisceremonin och inte Nobelfesten.

”De är bara inbjudna till prisutdelningen inte till banketten. Det har det blivit ett missförstånd”, säger Nobelstiftelsens presschef Rebecka Oxelström till Svt.

Nobelstiftelsen avfärdar kritiken och säger att det är också viktigt att bjuda in länder som behöver höra vikten av demokrati och mänskliga rättigheter. Enligt Vidar Helgesen, vd för Nobelstiftelsen, vill man helt enkelt motverka den allt mer polariserade samhällsutvecklingen.

Förra året var dessa tre länders ambassadörer portade från Nobelceremonin i Sverige men var inbjudna till Nobels fredsprisfest i Norge.

Flera partiledare har redan bojkottat Nobelfirandet. Partiledarna Nooshi Dadgostar (V), Muharrem Demirok (C) och Märta Stenevi (MP) har meddelat att de inte tänker närvara vid firandet.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har dock ännu inte bestämt sig, rapporterar Aftonbladet.

”Nobelstiftelsen beslutar naturligtvis själva vilka de vill bjuda in. Men jag reagerade precis som många andra med stor förvåning över att Ryssland bjuds in”, säger Ulf Kristersson till Aftonbladet.

Årets Nobelvinnare tillkännages i början av oktober, medan Nobelfirandet hålls traditionsenligt den 10 december.