Avrättningar, Nyheter

Iran: Ny rekord för avrättningar när regimen avrättar 14 individer

Iranska regimen verkställde 14 nya avrättningar mellan den 30 juni och första augusti.

Nio av offren var från den iranska folkgruppen, Baluchier. Fyra av dem var identifierade som Saeed Barahoui, Ali Barahoui (Khan Mohammad), Khodarahm Mohammadani (Latif), och Farhad Badrouzeh (Naroui). De var enligt rapporter avrättade i Zahedans och Birjands centrala fängelse.

Regimens avrättningar har varit riktad mot Baluchier sedan det folkliga upproret bröt ut i Iran förra året. Det sedan Sistan och Baluchistan provinsen har varit plats för de mest intensiva regimkritiska protesterna.

Tre av offren var enligt uppgifter afghanska medborgare.

Antalet avrättningar i Iran sedan början av 2023 har nått nya rekordnivåer. Amnesty International varnar för att myndigheterna i Iran utnyttjar avrättningar som ett politiskt verktyg för att tysta och skrämma kritiker och aktivister.

I ett uttalande den första augusti uppmanade den iranska oppositionsledaren, Maryam Rajavi, både FN och EU att bryta sin tystnad och vidta skyndsamma åtgärder för att stoppa avrättningar i Iran.

Hon betonade att det är iranska folket som får betala med sina liv för eftergiftspolitiken gentemot och förhandlingar med den brutala regimen i Iran.