Opinion

Att fördöma Irans regim för massakern 1988 är lösningen på koranbränningen

Av Afsaneh Oskouei

Den iranska regimens ”islamiska republik” är varken en republik eller islamisk. Historiskt har mullorna i Iran alltid gått hand i hand med monarkin för att usurpera makten från folket.

Mullorna var de som satte Reza Khan på tronen med hjälp av britterna och förvandlade den konstitutionella monarkin till en absolut monarki istället för republik. Under flera år missbrukade dem iranska folkets förtroende och plundrade deras rikedomar tillsammans med Shahen.

Shahen och mullorna var kolonialismens tjänare. De har under de senaste hundra åren turats om att styra Iran med järnhand och grusat iranska folkets dröm om ett folkstyre.

Dessa diktaturer var emot nationalister, nationella kommunister och iranska oppositionen, Folkets mojahedin, frihetskämpar, författare och poeter. Både shahen och mullorna kallade de iranska stammarna, som i olika historiska ögonblick spelade rollen som landets beskyddare, för separatister.

Under massakern 1988, avrättade mullorna över 30 000 politiska fångar på Khomeinis order. En majoritet av offren var medlemmar och sympatisörer till den organiserade oppositionen Folkets mojahedin och kommunister.

Under dessa 44 år kunde den iranska regimen ”upprätthålla sitt envälde” med stöd av västvärldens eftergiftspolitik. Irans regim, som är den mest antiislamiska i världen och som har hundratusentals muslimers liv på sitt samvete, begår sina grymheter och MR-brott i islams namn.

Följande är ett urval från den iranska regimens MR-brott sedan mullorna stall iranska folkets demokratiska revolution 1979: massakern på folket i Kurdistan. Iran-Irak kriget, massaker på ungdomar och barnsoldater. 80-talets massavrättningar och 1988 års massaker. Blodigt tillslag mot studenter i landets universitet 1997. Brutal kväsning av folkliga protester i 2009, 2017, 2019 och 2023 där regimens säkerhetsstyrkor och revolutionsgardet dödade flera hundra demonstranter. Dödandet av mer än en halv miljon under coronapandemin.

Därtill använder regimen våldtäkter och sexuellt våld för att tvinga fram bekännelser i landets fängelser. Regimen låg också bakom ett bombattentat mot Imam Rezas helgedom i Mashhad, styckmord på tre präster och seriemord på författare och intellektuella i Iran.

Irans antiislamiska och fascistiska regim påminner om Hitlers Tyskland vars grymma brott resulterade i förintelsen. Den iranska regimen, som kom till makten i Iran när dess grundare, Khomeini, eskorterades till Teheran med Air France skyddad av amerikanska jetplan, började sina människorättskränkningar från första dagen. Regimens MR-brott kulminerade i 1988 års massaker.

På order av Khomeini massakrerades över 30 000 politiska fångar i iranska fängelser i Irans egen förintelse.

Under dessa 44 år har det internationella samfundet och Sverige blidkat Irans människofientliga och antiislamiska regim. De har låtit regimen framställa sig själv som iranska folkets representant istället för deras förtryckare.

Till exempel var Sveriges tidigare utrikesminister Anne Linde på Irans ambassad i Stockholm för att fira 40-årsdagen av den brutala regimens usurperande av makten i Iran.

De kvinnliga företrädarna för Sverige tog också på sig en obligatorisk hijab för att säkra ekonomiska kontrakt i Iran.

Det är svårt att tro att Sveriges utrikesminister inte var medveten om den iranska regimens väldokumenterade MR-brott och terrorism, som terrormord på kurdiska ledare i Mykonos-restaurang i Tyskland samt flera terrorattentat mot Folkets mojahedin i Europa och USA.

I ”islams” namn har Irans regim offrat politiska, religiösa, homosexuella, etniska minoriteter, barn, män och kvinnor för att upprätthålla sitt religiösa envälde.

Fatwan mot Salman Rushdie är ett av dessa sataniska dekret från Khomeini och Khamenei ”mot islam”.

Verkligen, vem tjänar mest på koranbränningar i Europa förutom den iranska regimen?

Speciellt idag då det iranska folket har gjort uppror mot den omänskliga regimen i Iran och Khameneis regim befinner sig i en enorm social-, miljö-, ekonomisk och politisk kris. Khamenei ser sig själv som ”den högsta religiösa ledaren” i den muslimska världen och ledare över alla världens muslimer .

Därför reagerar den iranska regimen hårdast mot Sverige när en man med misstänkt tidigare kopplingar till Iranstödda milisgrupper började bränna Koranen i Stockholm.

Genom att fördöma brottet 1988 års massaker fråntas den antiislamiska regimen i Iran sin falska identitet. En regim som begår brott i islams namn när som helst och var som helst.