Avrättningar, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Kampanj för att rädda livet på politisk fånge när regimen verkställer nio nya avrättningar

En global kampanj uppmanar FN och EU att agera för att rädda livet på politiska fången Mohammad Javad Vafa’i Thani som står inför omedelbar avrättning i Iran.

Kampanjen startade direkt efter att regimens högsta domstol bekräftade dödsstraffet mot honom på onsdagen.

27-årige Mohammad Javad Vafaei-Thani är en boxningsmästare från staden Mashhad och en sympatisörer till den iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK).

Han arresterades i mars 2020 för att ha deltagit i de landsomfattande protesterna i november 2019. Han är dömd till döden anklagad för ”korruption på jorden” efter att ha suttit fyra år i fängelset.

Regimen har flyttat honom till en okänd plats efter att den högsta domstolen bekräftade hans dödsdom, enligt uppgifter till FFFI.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) uppmanar FN, EU och medlemsstaterna samt internationella MR-organisationer att ta skyndsamma åtgärder för att rädda livet på politiska fången Mohammad Javad Vafa’i Thani genom att stoppa hans avrättning.

Iranska motståndsrörelsens uppmaning kommer i ett uttalande på onsdagen.

Uppmaning till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter att ingripa personligen

93 internationella icke-statliga organisationer, människorättsexperter och nobelpristagare har skrivit till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk på onsdagen och uppmanat honom att ingripa skyndsamt i ärendet för att stoppa avrättningen av Mohammad Javad Vafaei-Thani.

Nuvarande och före detta FN-tjänstemän, människorättsadvokater och juridiska experter finns också bland de 93 som signerat det gemensamma brevet.

Iranska regimen fortsätter avrättningar

Regimen fortsätter sitt desperata försök att skrämma folket till tystnad och slå ner det pågående upproret i Iran med ökade avrättningar.

Regimen verkställde enligt rapporter nio nya avrättningar under måndagen och tisdagen. Därmed har regimen verkställt minst 400 dokumenterade avrättningar sedan början av 2023.