Motståndsrörelsen, Nyheter

FFFI fördömer våldsam räd mot iranska oppositionsmedlemmar i Albanien

Den albanska polisen genomförde idag en våldsam räd mot Ashraf 3, hem för iranska oppositionsmedlemmar Folkets mojahedin, strax utanför Tirana.

Närmare 1000 poliser och insatsstyrkor deltog i tillslaget som skedde utan förvarning enligt uppgifter till FFFI. Poliserna attackerade Ashraf-invånarna med övervåld, pepparsprej och tårgas, enligt uppgifter och bilder publicerade på sociala medier.

De slog också sönder dörrar, garderober, datorer och utrustning under tillslag mot invånarnas byggnader och hem. Poliserna beslagtog även många datorer.

En av invånarna dödades och mer än 100 andra skadades under attacken. Flera av invånarna befinner sig i kritiskt tillstånd och några har förts till sjukhus, enligt rapporter.

Iranska oppositionskoalitionen, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) beskriver albanska polisens agerande som både kriminellt och repressivt i ett uttalande på tisdagen.

NCRI betonade att tisdagens våldsamma räd mot Asharf skedde på uppdrag av regimen i Iran och tillade med hänvisning till de dödliga attackerna mot Folkets mojahedin när de var bosatta i Irak.

”Den albanska polisens agerande påminner om de kriminella attacker som [Iraks premiärministern], Nouri al-Malikis styrkor genomförde mot Camp Ashraf i Irak mellan 2009 och 2015.”

FFFI fördömer Albaniens agerande

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) fördömer den albanska regeringen för tisdagens obefogade tillslag och polisens olagliga övervåld mot iranska oppositionsmedlemmar i Ashraf 3. FFFI sänder också sina kondoleanser till invånarna i Ashraf 3 som förlorat en av sina vänner.

”Dagens våldsamma räd mot Ashraf 3 skadar Albaniens rykte och anseende som ett välkomnande land. Den albanska regeringen måste nu utreda attacken och polisens övervåld som resulterade i att en av invånarna förlorade sitt liv. De ansvariga måste lagföras.”

Albanska parlamentariker och politiker fördömer också tisdagens attack. Flera ledamöter kräver att inrikesminister kommer till parlamentet för att förklara vad som hänt och anledningen till den våldsamma räden.

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), protesterade mot räden med en demonstration utanför Albaniens ambassad i Stockholm på tisdagen. Flera liknande protester förekom i flera andra europeiska länder.

Amerikanska senatorer och kongressmän uttrycker oro

”Djupt oroade över att våra allierade över hela Europa – och särskilt just nu, Frankrike och Albanien – blidkar den iranska regimen och slår ner mot regimmotståndare”, skriver den republikanska senatorn Ted Cruz på Twitter och tillägger.

”Biden-administratören stöder enligt uppgifter denna regimvänliga politik, samtidigt som den direkt stärker regimen genom att skicka hundratals miljarder dollar till Ayatollan och driver på för att terrorister ska friges.”

”Tillslagen och eftergiften kommer att uppmuntra och göra det möjligt för den iranska regimen att begå flera terroristattacker runtom i hela världen. De utgör ett direkt hot mot USA:s välbefinnande och säkerhet.”

Även den amerikanska kongressledamoten, Randy Weber, fördömer tisdagens attack mot Ashraf 3 och skriver på Twitter.

”Den albanska regeringen måste hållas ansvarig för handlingar som strider mot deras internationella åtaganden.”

Den omkomna invånaren identifierad

Den omkomna var identifierad som Ali Mostashari, medlem i Folkets mojahedin.

Ali Safavi från NCRI:s utrikesutskott hedrade Ali Mostashari på Twitter och publicerade bilder som visar hur han blir attackerad av den albanska polisen med pepparsprej.

”När det gäller den albanska inrikesministerns löjliga påstående om ett ordnat beteende från sina insatsstyrkor så säger en bild mer än tusen ord”, skriver Ali Safavi på Twitter och tillägger.

”Genom att döda Ali Mostashari, en veteran med 50 års kamp mot både shahens och prästerskapets diktatur, slutförde den albanska polisen det som prästerskapet inte kunde göra. Vila i fred, min vän Ali. Ditt minne och din kamp kommer att leva vidare tills Iran är fritt.”

Iranska motståndsrörelsen uppmanar EU, FN och USA att fördöma

NCRI uppmanade FN och USA att fördöma detta kriminella och barbariska beteende i linje med sina tidigare löften om att garantera invånarnas säkerhet och välbefinnande.

NCRI kräver också i sitt uttalande att USA och FN ger de nödvändiga garantierna för att förhindra liknande olovliga attacker i framtiden som uppenbart bryter mot flera internationella konventioner och fördrag.

”EU, som Albanien vill ansluta till, bör fördöma denna barbariska attack och utkräva den albanska regeringen på ansvar för detta beteende”, skriver den iranska prodemokratiska oppositionskoalitionen i sitt uttalande.