Avrättningar, Nyheter

Iran: Regimen avrättar 31 fångar i den gångna veckan

Iranska regimen avrättade fem fångar igår däribland tre från folkgruppen Baluchier i staden Yazds centrala fängelse.

De tre var identifierade som Sabour Shah Bakhsh, Amir Ramshak och Abdul Basir Bejam (Totazehi), enligt uppgifter till FFFI. Ett utav offren var en afghansk medborgare.

Samma dag avrättade regimen ytterligare två baluchiska fångar i fängelset Vakil Abad i staden Mashhad. Ett utav offren var identifierad som Noorahmad Zarouzehi (Nahtani).

Därmed har regimen verkställt minst 31 avrättningar mellan lördagen och torsdagen förra veckan, enligt rapporter. 20 utav offren är Baluchier från provinsen Sistan och Baluchestan där de folkliga protesterna mot regimen har varit som mest intensiva.

Regimen planerar dessutom att verkställa flera avrättningar inom den närmaste dagarna. Minst 14 fångar i fängelser i städerna Uromiyeh, Varamin och Yazd har, enligt uppgifter, flyttats till dödsceller för att verkställa deras dödsstraff.

Den nya vågen av avrättningar i Iran är regimens svar på det folkliga uppror som pågått sedan september förra året. Under de senaste veckorna har arbetare inom flera viktiga sektorer däribland gas- och oljeindustrin anslutit sig till protesterna med landsomfattande strejker.

”Regimen är skräckslagen. Den ser sitt slut närma sig med stormsteg när den inte förmår kväsa protesterna med brutalt nedslag. Den trappar upp avrättningarna i ett desperat försök att skapa en atmosfär av rädsla i samhället. Och därigenom stoppa det folkliga upproret”, säger FFFI:s EU-representant, Massud Kiani, om veckans avrättningar och tillägger.

”Sverige och EU bör agera tillsammans med andra allierade i FN för att hänskjuta regimens MR-brott och systematisk användning av dödsstraff som ett politiskt verktyg till FN:s säkerhetsråd för ett åtal av regimens ledare i en internationell domstol.”