Avrättningar, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Ny våg av avrättningar i Iran inför det persiska nyåret

Iranska regimen avrättade sju fångar däribland en kvinna i staden Uromiyeh på fredagen. Ett av offren var den kurdiske politiske fången Mahyadin Ebrahimi som regimen avrättade trots internationella uppmaningar att inte verkställa hans dödsstraff.

FFFI varnade i torsdags att Ebrahimi stod inför omedelbar avrättning. Även Amnesty krävde att regimens högste ledare Khamenei stoppar avrättningen och häver hans dödsdom.

Ebrahimi var dömd till döden i en summarisk rättegång som förlitade sig på erkännanden påtvingade under tortyr.

Ökade avrättningar riktade mot Irans etniska minoriteter

Amnesty uttrycker oro över antalet avrättningar i Iran och uppmanar omvärlden att agera i en ny kampanj mot dödsstraff lanserad igår. Kampanjen uppmärksammar dessutom det folkliga upproret i Iran och regimens övervåld för att slå ner de regimkritiska protesterna.

Regimen tar till dödsstraff för att kväsa Irans etniska minoriteter som varit aktivt under det landsomfattande upproret. Amnesty skriver.

“Det har nu gått 6 månader sedan Jina Amini dog efter att ha gripits av Iranska moralpolisen. Hennes död väckte starka reaktioner och protester över hela landet”.

“Under hösten och vintern har vi kunnat se och läsa om det kraftiga övervåld som myndigheterna i Iran utsätter sina medborgare för.”

Amnesty säger vidare att regimen har avrättat 94 människor under januari och februari, vilket är många fler än motsvarande period förra året och tillägger.

“De första månaderna av 2023 har myndigheterna i Iran ytterligare förvärrat en redan fruktansvärd situation genom att öka antalet dödsdomar.”

“Slående många av de dödsdömda tillhör Irans minoriteter. Minst 14 kurder, 13 balucher och en svensk medborgare från den arabiska minoriteten.”