Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Amnesty: Regimen utsätter barn för grym tortyr för att stoppa folkliga upproret

Iranska regimens säkerhetsorgan och underrättelseministerium tar barn från familjer och utsätter dem för grym tortyr. Det avslöjar Amnesty International på torsdagen i samband med halvårsdagen av det folkliga upproret i Iran.

Amnestys avslöjanden visar det omfattande våldet mot barn som regimen arresterat under och efter protesterna.

Iran har aldrig sett sådana omfattande protester som dagens folkliga uppror, skriver Amnesty och tillägger.

Vår granskning avslöjar de tortyrmetoder som revolutionsgardet, den paramilitära Basij-milisen, den allmänna säkerhetspolisen och andra säkerhets- och underrättelseorgan har använt mot frihetsberövade pojkar och flickor i fängelse för att straffa och förödmjuka dem och för att tvinga fram ”bekännelser”.

Misshandel, piskning, elchocker, våldtäkt och annat sexuellt våld. Det några av de tortyrmetoder som regimen använder mot barn, så unga som 12 år, som deltagit i protesterna. Tortyren syftar till att stoppa dem från att delta i de landsomfattande protesterna, sade Amnesty International idag när den publicerade sin rapport.